Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Taliansku sa zúčastnili na demonštráciách proti mafii

Demonštranti prechádzajú okolo Kolosea v Ríme v Taliansku vo štvrtok 21. marca 2024 počas pochodu na počesť viac ako 1000 ľudí zabitých v Taliansku mafiou od roku 1900. Foto: TASR/AP

Jedna z najväčších demonštrácií sa konala v hlavnom meste Rím, kde ľudia pochodovali cez centrum s pútačmi a plagátmi a nakoniec sa zhromaždili pred Koloseom.

Rím 21. marca (TASR) - Taliansko si vo štvrtok pripomínalo obete organizovaného zločinu sériou podujatí proti mafii, ktoré sa konali v rôznych mestách po celej krajine. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Jedna z najväčších demonštrácií sa konala v hlavnom meste Rím, kde ľudia pochodovali cez centrum s pútačmi a plagátmi a nakoniec sa zhromaždili pred Koloseom.

Protest inicioval kňaz a známy odporca mafie v Taliansku Luigi Ciotto, tiež známy ako Don Ciotto.

Na demonštrácii sa zúčastnili príbuzní ľudí zavraždených mafiou, ako aj školáci a študenti. Prečítané boli mená 1081 nevinných obetí.

K starostovi Ríma Robertovi Gualtierimu sa pripojili líderka opozičnej sociálnej demokracie Elly Schleinová a bývalý predseda vlády Giuseppe Conte z Hnutia piatich hviezd. "Musíme každému pripomínať, že mafia existuje a že my, inštitúcie a občianska spoločnosť, musíme byť jednotní," povedal Gualtieri.

Mnohí ľudia vyšli do ulíc aj v ďalších talianskych mestách a pripomenuli si pamiatku obetí mafie. Tieto akcie sa organizujú každý rok 21. marca.

Podujatia boli aj v Palerme na ostrove Sicília a v Neapole, kde pôsobia smutne známe mafiánske organizácie Cosa Nostra a Camorra.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa zaviazala, že boj proti mafii bude pokračovať a ešte zosilnie. "Pamiatka tých, čo zaplatili takú vysokú cenu, a príklad tých, čo obetovali svoje životy na obranu zákona, musia byť majákom, ktorý nás bude viesť v našich činoch a odvážnych skutkoch," napísala na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

Prezident Sergio Mattarella pri príležitosti spomienky na nevinné obete mafie vo štvrtok už predtým vyhlásil, že boj proti mafii je úlohou a povinnosťou všetkých vlastencov.