Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v uliciach vyjadrili podporu útokom voči Izraelu

Iránski demonštranti skandujú heslá počas protiizraelského zhromaždenia pred britským veľvyslanectvom v iránskom Teheráne v nedeľu 14. apríla 2024 skoro ráno. Foto: TASR/AP

Demonštranti na jednom z námestí v hlavnom meste Teherán skandovali "Smrť Izraelu!" a "Smrť Amerike!", píše AFP.

Teherán 14. apríla (TASR) - Tisíce Iráncov v nedeľu ráno vyšli do ulíc miest, aby vyjadrili podporu pre útoky dronmi a raketami, ktoré Irán v noci na nedeľu uskutočnil voči Izraelu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Demonštranti na jednom z námestí v hlavnom meste Teherán skandovali "Smrť Izraelu!" a "Smrť Amerike!", píše AFP. Reagovali tým na oznámenie iránskych Revolučných gárd, ktoré hlásili začiatok operácie Čestný sľub voči Izraelu. Účastníci zhromaždení mávali iránskymi a palestínskymi zástavami.

Ľudia sa zhromaždili aj pri hrobe generála Kásema Solejmáního v meste Kermán v južnej časti krajiny. Solejmání zomrel pri americkom útoku dronmi v Iraku v januári 2020. Demonštrácie sa konali aj v ďalších iránskych mestách.

Irán v noci na nedeľu vyslal na Izrael približne 300 dronov a rakiet. Išlo o odvetu za letecký útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, pri ktorom zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Teherán následne prisľúbil odvetu za tento útok, zodpovednosť za ktorý je pripisovaná Izraelu.