Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku sa skončila demonštrácia,okolie sídla Fideszu bolo strážené

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Niekoľko desiatok protestujúcich, ktorí podľa servera hang.hu skandovali heslá "pedofidesz!" a "Orbán zmizni!", sa snažilo preraziť policajný kordón a dostať sa k sídlu Fideszu na Lendvaiho ulici.

Budapešť 16. februára (TASR) - Demonštrácia na budapeštianskom Námestí hrdinov, ktorá bola reakciou na prezidentskú amnestiu pre človeka zapleteného do pedofilnej kauzy a na politické súvislosti tohto škandálu, sa v piatok o 20.00 h oficiálne skončila. Podľa internetového vydania denníka Népszava sa na nej zúčastnilo zhruba 50.000 ľudí. Okolie neďalekého sídla vládnej strany Fidesz uzatvorila polícia, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Niekoľko desiatok protestujúcich, ktorí podľa servera hang.hu skandovali heslá "pedofidesz!" a "Orbán zmizni!", sa snažilo preraziť policajný kordón a dostať sa k sídlu Fideszu na Lendvaiho ulici. Príslušníci zásahovej polície ich však vytlačili, k vážnejším incidentom napokon nedošlo.

Na Námestí hrdinov zostala asi stovka demonštrantov, viacerí z nich kričali "Špinavý Fidesz!". Policajti odchádzajúcich účastníkov zhromaždenia púšťali do podchodu stanice metra iba po skupinkách.

V prejavoch piatkového protestu zaznelo, že cieľom zhromaždenia nie je povalenie vlády, ale poukázanie na chyby fungovania systému. Rečníci protestovali proti udeleniu amnestie násilníkom, vyjadrili solidaritu s obeťami pedofílie a vyzývali na zmeny v spoločnosti.

Niekoľko občianskych organizácií avizovalo na budúcu stredu protestný pochod k úradu vlády. "Nech zmiznú všetci tí, ktorí sú hrozbou pre naše deti, mládež a pre našu vlasť!" uviedli vo výzve organizátori.

Hlavná iniciátorka demonštrácie, influencerka Edina Pottyondy, podčiarkla, že to, čo sa stalo, presahuje osobu a zodpovednosť prezidentky Katalin Novákovej a bývalej ministerky spravodlivosti Judit Vargovej. Obe odstúpili z funkcií, čím vyvodili svoju politickú zodpovednosť. "Najzraniteľnejšie deti s tragickým osudom sklamal štát, keď ich zveril do rúk násilníckeho riaditeľa ústavu," dodala Pottyondy.

Na zodpovednosť Orbánovho režimu poukázal verejne aj bývalý manžel Vargovej Péter Magyar, ktorý na protest proti praktikám vlády odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch. Magyar minulú nedeľu v rozsiahlom rozhovore pre kanál Partizán na YouTube kritizujúci politický režim naznačil, že skutoční páchatelia zapletení do škandálu zneužívania detí nie sú verejne viditeľní. "Polovicu krajiny má v rukách zopár rodín, a to nie je správne," vyhlásil Magyar.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)