Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

POCHODY TISÍCKY MLADÝCH: Ľudia opäť upozornili na zmeny klímy

Aktivistka Greta Thunbergová (uprostred) drží transparent s nápisom "Školský štrajk pre klímu" počas štrajku za klímu a sociálnu spravodlivosť hnutia Piatky pre budúcnosť v Štokholme v piatok 25. marca 2022. Foto: TASR/AP

Počas pochodu ulicami mesta jeho účastníci skandovali "Sme nezastaviteľní, iný svet je možný!"

Kodaň 25. marca (TASR) - Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová a stovky ďalších ľudí vyšli v piatok do ulíc Štokholmu, kde v rámci iniciatívy Piatky za budúcnosť požadovali viac opatrení na obmedzenie zmeny klímy. Informovala o tom agentúra DPA.

Hoci k dispozícii nie sú oficiálne údaje o účasti, švédsky denník Dagens Nyheter informoval, že v Štokholme očakávajú na demonštrácii asi 5000 ľudí.

Počas pochodu ulicami mesta jeho účastníci skandovali "Sme nezastaviteľní, iný svet je možný!"

Podobné zhromaždenia sa v piatok konali aj v Austrálii, Rakúsku či vo Francúzsku.

Podľa spravodajského webu France Info sa takéto podujatia konali na všetkých kontinentoch, symbolicky dokonca aj na vedeckých základniach v Antarktíde.

Klimatickí aktivisti na nich požadovali razantnejšiu reakciu vlád na zmenu klímy, ktorá už má zničujúci vplyv na mnohé časti sveta.

V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu aktivisti volali aj po znížení závislosti od fosílnych palív, ako sú ropa, plyn a uhlie, ktorých je Rusko kľúčovým exportérom, dodala DPA.