Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce Moldavcov demonštrovali proti kandidátovi na post premiéra

Prezident Moldavska Nicolae Timofti Foto: TASR/AP Photo/John McConnico

Tisíce Moldavcov demonštrovali proti návrhu, aby sa stal novým predsedom tamojšej vlády vplyvný politik a podnikateľ Vlad Plahotniuc.

Kišiňov 15. januára (TASR) - Tisíce Moldavcov demonštrovali v hlavnom meste Kišiňov proti návrhu, aby sa stal novým predsedom tamojšej vlády vplyvný politik a podnikateľ Vlad Plahotniuc.

Odporcovia tohto magnáta vyšli do ulíc po tom, čo moldavský prezident Nicolae Timofti odmietol v stredu jeho nomináciu na post premiéra, s ktorou prišla Demokratická strana Moldavska (PDM) ako hlavný subjekt tamojšej proeurópskej vládnej koalície. Tá následne odmietla určiť iného kandidáta, s čím sa však nestotožnilo sedem zákonodarcov, ktorí dnes oznámili svoj odchod z koalície a pripravili ju tak o väčšinu v parlamente, informuje agentúra AP.

Timofti vyzval parlament, aby určil iného kandidáta na post premiéra do dnešného večera, a to s podobnou transparentnosťou ako pri vytváraní vládnej koalície.

Plahotniuc, ktorého portfólio zahŕňa ropný priemysel, bankový sektor a médiá, vyzýva na obnovenie stability v Moldavsku sužovanom politickými šarvátkami. Táto bývala sovietska republika zápasí s problémami od roku 2014, keď pred parlamentnými voľbami zmizlo z tamojších bánk približne 1,5 miliardy dolárov.

Predošlej moldavskej vláde vyslovil parlament koncom októbra nedôveru, pričom len v priebehu minulého roka sa tu vystriedalo vo funkcii päť premiérov. Ak sa zákonodarcovia nedohodnú na novom kabinete do 29. januára, Timofti parlament rozpustí a vyhlási predčasné voľby.