Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tisíce Moldavcov protestovali proti kandidátovi na post premiéra

Na archívnej snímke protestné demonštrácie v Moldavsku Foto: TASR/AP

Parlament vlani v októbri vyslovil predchádzajúcej vláde nedôveru.

Kišiňov 16. januára (TASR) - Tisíce Moldavcov protestovali dnes v hlavnom meste Kišiňov proti návrhu, aby sa novým predsedom vlády stal Pavel Filip, súčasný minister pre informačné technológie a komunikáciu. Demonštranti žiadali rozpustenie parlamentu a predčasné voľby, informovala agentúra AP.

Moldavský prezident Nicolae Timofti navrhol Filipa za premiéra v piatok. Očakáva sa, že parlament túto nomináciu schváli. Proeurópska vládnuca koalícia navrhovala Filipa už predtým.

Parlament vlani v októbri vyslovil predchádzajúcej vláde nedôveru. Ak sa zákonodarcovia nedohodnú na novom kabinete do 29. januára, Timofti rozpustí zákonodarný zbor a vypíše predčasné parlamentné voľby. V Moldavsku sa len v priebehu minulého roka vystriedalo päť ministerských predsedov.

Moldavsko sa zmieta v politickej nestabilite odvtedy, ako na verejnosť prenikli správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk dohromady 1,5 miliardy dolárov. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP.