Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Tisíce odporcov NATO a Západu pochodovali ulicami Belehradu

Na snímke protestné vlajky proti NATO a EÚ počas pochodu v srbskom Belehrade, 27. marca 2017. Foto: TASR/AP

Demonštrujúci prívrženci krajne pravicových skupín niesli proruské transparenty a pokrikovali heslá proti pričleneniu Srbska k EÚ či NATO.

Belehrad 27. marca (TASR) - Tisíce odporcov Severoatlantickej aliancie a Západu demonštrovali dnes v srbskom Belehrade, pričom niesli v rukách transparenty vyjadrujúce sympatie k Rusku. Pochod sa uskutočnil niekoľko dní po tom, ako si obyvatelia Srbska pripomenuli 17. výročie začiatku bombardovania silami NATO v súvislosti s konfliktom v Kosove.

Agentúra AP informuje, že demonštrujúci prívrženci krajne pravicových skupín niesli proruské transparenty a pokrikovali heslá proti pričleneniu Srbska k EÚ či NATO. Terajšie srbské vedenie pritom vyhlasuje, že krajina by mala zostať vojensky neutrálnou, aj keď podporuje vstup do EÚ.

Proruské strany v Srbsku tento týždeň vzniesli požiadavku, aby sa v apríli popri všeobecných voľbách konalo aj referendum, ktoré by vláde zabránilo prípadnému začleneniu do NATO. Sily spriaznené s Ruskom podľa AP zvyšujú svoj vplyv práve pred voľbami naplánovanými na 24. apríla, ktoré môžu rozhodnúť o ďalšom smerovaní Srbska, zatiaľ čo Moskva stupňuje svoju propagandistickú kampaň.

Boško Obradovič z krajne pravicového hnutia Dvere tento týždeň uviedol, že ak úradujúci populisti zostanú v Srbsku pri moci aj po voľbách, budú sa snažiť o vstup do NATO a pripoja sa k západným sankciám proti Rusku za Ukrajinu.