Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Tisíce Palestínčanov opäť protestovali proti Abbásovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na zhromaždení, na ktorom zaznievali výzvy na Abbásovo odstúpenie, sa podľa svedkov zúčastnili aj príbuzní zosnulého aktivistu.

Ramalláh 4. júla (TASR) - Tisíce ľudí protestovali v sobotu v Predjordánsku proti dlhoročnému šéfovi palestínskej samosprávy Mahmúdovi Abbásovi a požadovali jeho odchod z politiky. Informovala o tom agentúra DPA.

Vlnu protestov medzi Palestínčanmi na západnom brehu Jordánu vyvolala júnová smrť známeho aktivistu Nizára Banáta, ktorý verejne pranieroval skorumpovanosť a nezákonné praktiky palestínskeho vedenia.

Tisíce demonštrantov vyšli v sobotu do ulíc Ramalláhu, ktorý je sídlom palestínskej samosprávy. Na zhromaždení, na ktorom zaznievali výzvy na Abbásovo odstúpenie, sa podľa svedkov zúčastnili aj Banátovi príbuzní.

V najväčšom predjordánskom meste Hebron naopak prebehla demonštrácia na podporu Abbása, na ktorej sa zúčastnili tisíce jeho stúpencov.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Aktivista Banát zomrel krátko po svojom zadržaní palestínskymi policajtmi. Jeho rodina tvrdí, že jeho smrť bola zapríčinená brutalitou pri zatýkaní.

Banát plánoval kandidovať ako nezávislý v palestínskych parlamentných voľbách, ktoré sa mali konať v máji tohto roku. Malo ísť o prvé hlasovanie na palestínskych územiach po 15 rokoch. Abbás však voľby odložil na neurčito a zároveň pritvrdil postup voči svojím kritikom.

Oficiálnym dôvodom pre odklad volieb boli spory s Izraelom okolo hlasovania Palestínčanov vo východnom Jeruzaleme. Podľa kritikov sa však Abbás v skutočnosti obával volebnej porážky svojho hnutia Fatah konkurenčným militantným hnutím Hamas, ktorému podľa prieskumov dôveruje väčšina Palestínčanov.