Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce Poliakov prišli do Gdanska podporiť Lecha Walesu

Demonštranti držia transparenty s podobizňou bývalého poľského prezidenta Lecha Walesu, archívne foto Foto: TASR/AP

Za Walesu, ktorý stále žije v Gdansku, sa k demonštrantom prihovorila jeho manželka Danuta. Zdôraznila, že jej manžel nikdy nikomu neukrivdil a nebral žiadne peniaze.

Gdansk 28. februára (TASR) - Tisíce ľudí sa dnes zišli v lodeniciach v Gdansku, kolíske poľského hnutia Solidarita, aby podporili jeho niekdajšieho lídra a exprezidenta Lecha Walesu, ktorý čelí opätovným obvineniam zo spolupráce s tajnou políciou v období komunizmu. Informovala o tom agentúra AP

Poľský Ústav pamäti národa zverejnil nedávno dokumenty, podľa ktorých mal Walesa za peniaze spolupracovať s nenávidenými bezpečnostnými zložkami v rokoch 1970-76, teda predtým, ako v roku 1980 založil Solidaritu, hnutie, ktoré vzišlo z robotníckych protestov a ktoré pomohlo ukončiť komunistický režim. Walesa tvrdí, že tieto dokumenty sú falošné.

"Dosiahli sme slobodu a Lech Walesa bol naším vodcom. Nič to nezmení," povedala zhromaždenému davu Henryka Krzywonosová, ďalšia kľúčová postava štrajkov a protestov z roku 1980.

Za Walesu, ktorý stále žije v Gdansku, sa k demonštrantom prihovorila jeho manželka Danuta. Zdôraznila, že jej manžel nikdy nikomu neukrivdil a nebral žiadne peniaze.

Stúpencov Walesu rozhnevala súčasná konzervatívna vláda, ktorú obviňujú zo snahy pošpiniť odkaz ikony poľskej demokracie. Dnešné zhromaždenie v Gdansku sa konalo deň po väčšom protivládnom proteste vo Varšave, ktorého účastníci tiež vyjadrovali podporu Walesovi.

Organizátori odsúdili "falzifikovanie dejín" s argumentom, že aj v prípade, ak by Walesa v 70. rokoch podpísal dokumenty o spolupráci, nezmenšuje to jeho zásluhy a historickú úlohu, ktorú zohral pri pokojnom zvrhnutí komunizmu.

"Prišli sme sem, aby sme Walesovi povedali, že mu ďakujeme za slobodné Poľsko a za nekrvavú transformáciu," povedal miestny aktivista Radomir Szumelda. "Ďakujeme vám za Poľsko bez sovietskej armády... žiadne spisy ani politická objednávka nemôžu zničiť tento symbol."

Mnohí z prítomných adresovali ostré slová predsedovi vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawovi Kaczynskému, dlhoročnému Walesovmu protivníkovi. Walesova manželka ho označila za "malého človiečika, ktorý stojí za touto vládou".

Podľa polície sa na demonštrácii zúčastnilo 15.000 ľudí, informoval server wp.pl.