Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tisíce protestujúcich v Istanbule pálili americké a izraelské vlajky

Demonštranti držia obrovskú palestínsku zástavu počas demonštrácie proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme 14. mája 2018. Egypt a Turecko odsúdili v pondelok smrť desiatok palestínskych demonštrantov, ktorých zastrelili príslušníci izraelskej armády v blízkosti hraníc medzi pásmom Gazy a Izraelom. Foto: TASR/AP

Turecko odsúdilo USA a Izrael za presun amerického veľvyslanectva v Izraeli.

Istanbul 15. mája (TASR) - Tisíce ľudí protestovali v sobotu v uliciach Istanbulu proti rozhodnutiu Spojených štátov premiestniť americké veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema, pričom pálili americké a izraelské vlajky. Protestujúci tiež odsúdili násilné strety na hraniciach medzi Izraelom a pásmom Gazy, ktoré si vyžiadali veľký počet obetí, napísala agentúra AP.

Demonštranti počas pochodu niesli transparenty s nápismi, ako napríklad "Jeruzalem patrí moslimom" a skandovali heslá volajúce po svätej vojne a umučení.

Pochod zvolala turecká humanitárna organizácia IHH. AP pripomenula, že v roku 2010 bolo na palube lode IHH pri zásahu izraelského komanda zabitých deväť aktivistov. Loď bola súčasťou šesťčlennej flotily smerujúcej s humanitárnou pomocou do pásma Gazy.

Turecko odsúdilo USA a Izrael za presun amerického veľvyslanectva v Izraeli. Turecký premiér Binali Yildirim skritizoval obe krajiny za to, že tento krok oslavujú, zatiaľ čo "nevinní a bezbranní Palestínčania trpia."