Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tisíce Španielov protestovali proti snahám o osamostatnenie Katalánska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Katalánska vládnuca koalícia Junts pel Sí chce doviesť región do polovice roka 2017 k samostatnosti.

Barcelona 31. januára (TASR) - Tisíce ľudí demonštrovali dnes v Barcelone proti snahám o odtrhnutie sa Katalánska od Španielska. Protestujúci zaplnili námestie pred sídlom regionálnej vlády, ktorej separatistických lídrov obvinili, že ničia spoločenskú súdržnosť v hospodársky najsilnejšom regióne krajiny.

Demonštráciu zvolala organizácia Katalánska občianska spoločnosť (SCC) a podporili ju konzervatívna Ľudová strana (PP) i liberálna strana Ciudadanos (Občania). Demonštranti mávali španielskymi i európskymi vlajkami, píše agentúra DPA.

Predseda SCC Rafael Arenas vo vystúpení podľa agentúry AP vyhlásil, že politici podporujúci katalánsku nezávislosť "sa pokúšajú okradnúť nás o Španielsko" a "sľubujú všetko možné", aby získali podporu pre odštiepenie. Uviedol tiež, že je nerozumné pridávať tento problém k súčasným ťažkostiam Európy.

Katalánska vládnuca koalícia Junts pel Sí (Spoločne za áno) chce doviesť región do polovice roka 2017 k samostatnosti. Nový predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont však nedávno pripustil, že jednostranné vyhlásenie nezávislosti nie je medzičasom plánované, pretože nemá dostatočnú podporu katalánskej verejnosti.