Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Srbi na severe Kosova protestovali proti zákazu používania dináru

Kosovskí Srbi protestujú v severnej časti Kosovskej Mitrovice proti zákazu používania srbskej meny v oblastiach, kde žijú. V pondelok 12. februára 2024. Foto: TASR/AP

Kosovo platby v dinároch netrestá, prevody peňazí zo Srbska sú však od 1. februára monitorované.

Belehrad 12. februára (TASR) - Tisíce etnických Srbov sa v pondelok zúčastnili na demonštrácii v Kosovskej Mitrovici proti plánu kosovskej vlády zakázať používanie srbského dinára ako oficiálnej meny. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

Účastníci so srbskými vlajkami a transparentami s nápismi "Európa, otvor si oči" a "Pracoval som na svoj dôchodok celý svoj život, nedám ho Kurtimu" ((kosovskému premiérovi).

Kosovská centrálna banka v januári oznámila, že všetky budúce platby musia byť uskutočňované v eurách. Srbský dinár mal byť od 1. februára zakázaný. Británia, Francúzsko, Nemecko, USA a Taliansko žiadali zmenu rozhodnutia. Banka uviedla, že zavedie mesačné prechodné obdobie. To však neuspokojilo obyvateľov v severnej časti Kosova, kde majú prevahu Srbi.

Úrady v Prištine uviedli, že približne 90.000 etnickým Srbom v Kosove vyplácajú dôchodky, výplaty a sociálne dávky zo Srbska v dinároch. Srbsko tiež financuje ich školy a zdravotnícke zariadenia na severe Kosova.

Kosovo platby v dinároch netrestá, prevody peňazí zo Srbska sú však od 1. februára monitorované.

Kosovo prijalo euro v roku 2002, hoci formálne nie je členom Európskej únie (EÚ) alebo eurozóny. Približne päť percentná srbská menšina však stále používa dinár, čím dáva najavo svoju nevôľu oznať nezávislosť Kosova. Kosovo ju jednostranne vyhlásilo v roku 2008; Srbsko ju však neuznáva a považuje Kosovo stále za svoju provinciu.