Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tisíce učiteľov protestovali v Budapešti proti systému vzdelávania

Maďarsko si v utorok 15. marca 2016 pripomínalo štátny sviatok vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49. Kým blok vládnucich strán Fidesz-KDNP si ho pripomínal oslavami, ktoré sa začali ráno vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou na Kossuthovom námestí v Budapešti, opozičné strany pripravili viaceré protivládne protesty a pedagógovia na popoludnie avizovali masovú demonštráciu. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Učitelia sa v deň štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49 zhromaždili na budapeštianskom Námestí hrdinov, odkiaľ sa vydali k budove parlamentu na Kossuthovo námestie.

Budapešť 15. marca (TASR) - Na demonštrácii pedagógov proti situácii vo verejnom školstve, ktorá sa dnes konala v Budapešti, sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. Organizátori vyzvali maďarskú vládu, aby do 23. marca zvolala okrúhly stôl s "dôveryhodnými účastníkmi", v opačnom prípade 30. marca učitelia prerušia na hodinu prácu.

Podľa údajov organizátorov pred maďarským parlamentom v chladnom a daždivom počasí demonštrovalo až 35.000 ľudí. Učiteľský protest podporilo aj množstvo občianskych organizácií.

Platné právne normy v Maďarsku neumožňujú učiteľom štrajkovať. Rečníci, ktorí vystúpili na dnešnej akcii, preto vyzývali pedagógov, aby 30. marca kládli odpor formou občianskej neposlušnosti, ak vláda nesplní ich požiadavky v stanovenom termíne. Ak nedôjde k pokroku, v ďalšom týždni prerušia prácu už na dve hodiny a potom na tri.



Medzi 12 požiadavkami učiteľov je zníženie rozsahu učiva, zrušenie viazaného pracovného času, zabezpečenie väčšej nezávislosti škôl pri tvorbe vyučovacích metód, slobodu voľby učebníc a zabezpečenie základných zdrojov financovania školstva.

Protestujúci, ktorí počas zhromaždenia viackrát skandovali "Orbán zmizni!", sa po ukončení zhromaždenia v pokoji rozišli. V okolí parlamentu bolo pripravených na zásah množstvo policajtov.