Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Tisíce veriacich v Čiernej Hore protestovali proti náboženskému zákonu

Policajti hliadkujú pred budovou parlamentu v Podgorici počas protestu proti návrhu zákona o náboženských spoločenstvách vo štvrtok 26. decembra 2019. Foto: TASR/AP

Cirkev od začiatku roka 2020 pravidelne organizuje protesty. Vládne úrady však tvrdia, že zákon má za cieľ vniesť poriadok do záznamov.

Podgorica 29. februára (TASR) - Tisíce veriacich demonštrovali v sobotu v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica proti novému náboženskému zákonu, informovala agentúra DPA.

Na základe zákona prijatého 27. decembra 2019 musia náboženské spoločenstvá predložiť dôkazy o vlastníctve svojho majetku spred roka 1918, keď sa Čierna Hora stala súčasťou Kráľovstva Srbov, Chorvátov a Slovincov.

Srbská pravoslávna cirkev tvrdí, že opatrenia o potvrdení vlastníctva má za cieľ ponížiť ju. Vláda sa podľa cirkvi snaží vyvlastniť jej majetky vrátane kostolov, kláštorov a pozemkov.

Cirkev od začiatku roka 2020 pravidelne organizuje protesty. Vládne úrady však tvrdia, že zákon má za cieľ vniesť poriadok do záznamov.

Čiernohorský prezident Milo Djukanovič Srbsko a Rusko obviňuje, že používa náboženské záležitosti na "mútenie vody" v jeho krajine.

Srbská pravoslávna cirkev so sídlom v Belehrade je stále hlavným náboženským telesom v Čiernej Hore, ktorá takmer 90 rokov až do roku 2006 tvorila so Srbskom jeden štátny útvar.