Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tisícky lekárov protestujú v Anglicku proti platom

Demonštranti držia transparenty a vykrikujú slogany pred nemocnicou St. Mary v Londýne počas protestu profesijne mladých lekárov v Anglicku v utorok 12. januára 2016. Foto: TASR/AP

Približne 50.000 začínajúcich lekárov, ktorí majú za sebou jeden až desať rokov praxe, sa v Anglicku zúčastňuje na 24 hodinovej demonštrácii.

Londýn 12. januára (TASR) - Tisícky profesijne mladých lekárov vyšli dnes v Anglicku do ulíc na protest proti nízkym platom a zlým pracovným podmienkam. Informovala o tom agentúra AP, pričom spresnila, že ide o prvý takýto štrajk za posledných 40 rokov.

Približne 50.000 začínajúcich lekárov, ktorí majú za sebou jeden až desať rokov praxe, sa v Anglicku zúčastňuje na 24 hodinovej demonštrácii. Protestujú proti pripravovaným plánom vlády, ktoré sa dotknú ich platov aj pracovných rozvrhov.

Štrajkujúci lekári tvrdia, že pacienti budú vďaka vládnej politike vystavení riziku. Vláda naopak uvádza, že britská Národná zdravotnícka služba (NHS) potrebuje byť flexibilnejšia, a to najmä čo sa týka poskytovania služieb cez víkendy.

Pre štrajk museli v Anglicku zrušiť približne 4000 operácii a ambulantných procedúr, pričom lekári momentálne poskytujú pacientom len pohotovostné služby, spresnila BBC.

Britský premiér David Cameron lekárov ešte v pondelok naliehavo žiadal, aby od protestnej akcie ustúpili. Príslušné úrady však počas dnešného dňa mlčali a protesty tak vypukli po celom Anglicku. Kitty Mohanová z Britskej lekárskej asociácie (BMA) uviedla, že sa tak deje preto, lebo lekári "naozaj potrebujú riadne zmluvné záruky".

NHS sa aj napriek viacerým problémom teší širokej podpore britskej verejnosti. Demonštranti, ktorí sa dnes od rána pred nemocnicami zoraďovali do dlhých radov, niesli transparenty s nápismi, napríklad "NHS potrebuje zachrániť a oni nepočúvajú, my im však máme čo povedať".