Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Tisícky ľudí v Porýní oslavovali tradičný začiatok karnevalu

Na snímke členovia karnevalovej gardy stoja pred začiatkom na námestí Alter Markt v nemeckom Kolíne nad Rýnom vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Oblečení v pestrých farbách a kreatívnych kostýmoch spievali a tancovali na známe melódie dychoviek a folklórnej hudby.

Berlín 16. februára (TASR) - Desaťtisíce nadšencov tancovali vo štvrtok v uliciach Kolína nad Rýnom, Düsseldorfu, Bonnu a ďalších miest a obcí po celom Porýní a oslavovali tak tradičný začiatok karnevalu v Nemecku, informuje TASR a základe správy agentúry DPA.

Oblečení v pestrých farbách a kreatívnych kostýmoch spievali a tancovali na známe melódie dychoviek a folklórnej hudby, pričom sa hojne posilňovali dúškami piva.

Karneval sa v Nemecku koná tento rok prvýkrát od začiatku pandémie koronavírusu bez akýchkoľvek obmedzení súvisiacich s ochorením COVID-19.

Prvý deň karnevalových osláv je v Nemecku taktiež spojený so symbolickým prevzatím moci na radniciach po celom Porýní ženami, píše DPA s tým, že na čele väčšiny miestnych obcí stoja muži.

Iba v samotnom Kolíne sa na slávnostiach očakávala účasť desaťtisícov ľudí. Polícia do ulíc nasadila viac než 2000 svojich príslušníkov a minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie - Vestfálsko Herbert Reul upozornil účastníkov, aby boli v pití tradičného kolínskeho piva Kölsch umiernení.

Na druhej strane však minister pripustil, že "najdôležitejšie na týchto dňoch je na niekoľko hodín vypnúť a odložiť starosti bokom" v čase, keď mysle väčšiny ľudí zamestnáva vojna na Ukrajine či inflácia.