Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Redaktor Népszabadságu: Za rušením nie sú iba ekonomické dôvody

Proti korupcii, ktorá zasiahla najvyššie úrovne štátu, ako aj proti okliešťovaniu slobody médií protestovali tisícky Maďarov na budapeštianskej Ceste slobodnej tlače v nedeľu 16. októbra 2016 v Budapešti. Na snímke protestujúca s denníkom Népszabadság, ktorého vydávanie pred týždňom pozastavili. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Podujatie zorganizovala opozičná strana Együtt (Spolu), ale s prejavmi vystúpia aj predstavitelia ďalších opozičných strán - Párbeszéd (Dialóg) a Politika môže byť iná (LMP).

Budapešť 16. októbra (TASR) - V prípade pozastavenia vydávania maďarského opozičného denníka Népszabadság je smiešne sa odvolávať výhradne na ekonomické dôvody, vyhlásil dnes v Budapešti pred tisíckami protestujúcich jeden z redaktorov Népszabadságu Miklós Hargitai.

Vládna strana Fidesz dnes vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že zrušenie uvedeného denníka je na rozdiel od tvrdenia opozície trhovou a finančnou otázkou. "Budúcnosť Népszabadságu ukradli terajší a bývalí vodcovia Maďarskej socialistickej strany (MSZP), ktorí nielenže neboli schopní viesť krajinu, ale ani postarať sa o vlastný stranícky denník," zdôrazňuje sa v stanovisku Fidesz.

Hargitai pre TASR uviedol, že situácia denníka je beznádejná. "Hlavným cieľom celej tejto udalosti bolo, aby Népszabadság sa už nikdy nevydával. Teraz sa pokúsime pracovnoprávne doriešiť ešte čo sa dá, pretože 70 ľudí prišlo o prácu, potom sa zrejme pokúsime si nájsť cestu k verejnosti. Plány však zatiaľ ešte nemáme," dodal.

Poslanec Európskeho parlamentu za stranu Párbeszéd (Dialóg) Benedek Jávor v prejave podotkol, že vláda chce pošliapať občianske združenia a nezávislých novinárov, ktorí reálne informujú o stave krajiny.

Proti korupcii, ktorá zasiahla najvyššie úrovne štátu, ako aj proti okliešťovaniu slobody médií protestovali tisícky Maďarov na budapeštianskej Ceste slobodnej tlače v nedeľu 16. októbra 2016 v Budapešti. "Som migrantom vo vlastnej krajine, bojkotuj systém", píše sa na transparente protestujúceho.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


Podpredseda strany Együtt (Spolu) Péter Juhász vyzval demonštrantov, aby odteraz na každom verejnom vystúpení vypískali premiéra Viktora Orbána. Spolupredseda strany Politika môže byť iná (LMP) Ákos Hadházy vyjadril presvedčenie, že správnymi zákonmi je možné všadeprítomnú korupciu potlačiť, k tomu však podľa jeho slov treba zvoliť poslancov, ktorí takéto zákony v parlamente schvália.

Protestné zhromaždenie sa podvečer skončilo bez incidentov.

Vydavateľská spoločnosť Mediaworks 8. októbra pozastavila vydávanie spomínaného denníka i jeho internetovej verzie. Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil tento krok pripravovanou zmenou koncepcie. Všetky doterajšie plánované schôdzky vydavateľa s vedením novín boli uplynulý týždeň neúspešné.

Tisícky Maďarov protestujú v Budapešti proti Orbánovej vláde



Proti korupcii, ktorá zasiahla najvyššie úrovne štátu, ako aj proti okliešťovaniu slobody médií protestujú dnes popoludní tisícky Maďarov na budapeštianskej Ceste slobodnej tlaće.

Podujatie zorganizovala opozičná strana Együtt (Spolu), ale s prejavmi vystúpia aj predstavitelia ďalších opozičných strán - Párbeszéd (Dialóg) a Politika môže byť iná (LMP).

Proti korupcii, ktorá zasiahla najvyššie úrovne štátu, ako aj proti okliešťovaniu slobody médií protestovali tisícky Maďarov na budapeštianskej Ceste slobodnej tlače v nedeľu 16. októbra 2016 v Budapešti.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


"Opatrenia vlády slúžia iba na to, aby sa vybudoval systém slobodnej lúpeže. Ten, kto sa opováži upozorniť na to, toho umlčia. Videli sme to v prípade servera Origo.hu, teraz sa tak deje v prípade (denníka) Népszabadság," upozorňujú na Facebooku organizátori, ktorí vyzývajú ľudí, aby protestovali proti transformácii verejných zdrojov na súkromný majetok a proti zastrašovaniu.

Vydavateľská spoločnosť Mediaworks 8. októbra pozastavila vydávanie spomínaného denníka i jeho internetovej podoby. Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil tento krok pripravovanou zmenou koncepcie.

Opozičné strany, medzi nimi aj ultrapravicový Jobbik, pozastavenie vydávania odsúdili a označili ho za ďalšie potláčanie slobody médií zo strany vlády Viktora Orbána.

V uplynulých týždňoch Népszabadság odhalil kauzu milenky guvernéra Maďarskej národnej banky (MNB) Györgya Matolcsyho či luxusný vrtuľníkový let rodiny ministra riadiaceho kabinet úradu predsedu vlády Antala Rogána na svadbu.