Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tisícky Rusov si pripomenuli Stalingrad a podporili svojich športovcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zhromaždenia sa konali taktiež v čase rozhorčenia ruských športovcov, ktorí musia po dopingových škandáloch súťažiť na olympiáde v Južnej Kórei v neutrálnych dresoch a súpravách.

Moskva 3. februára (TASR) - Desaťtisíce Rusov sa zúčastnili v sobotu na zhromaždeniach po celej krajine, aby vyjadrili vlasteneckú jednotu a podporu ruským športovcom na nadchádzajúcich zimných olympijských hrách. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa polície sa 60.000 ľudí zišlo neďaleko moskovského Červeného námestia a podobné zhromaždenia stoviek či tisícov účastníkov sa konali aj v iných mestách. Organizovala ich vládou iniciovaná Občianska komora Ruskej federácie s cieľom pripomenúť si 75 rokov od víťazného skončenia bitky o Stalingrad, krutého obliehania, ktoré sa stalo kľúčovým vojenským a psychologickým zlomom vo vývoji druhej svetovej vojny.

Zhromaždenia sa konali taktiež v čase rozhorčenia ruských športovcov, ktorí musia po dopingových škandáloch súťažiť na olympiáde v Južnej Kórei v neutrálnych dresoch a súpravách. Niektorí účastníci na moskovskej manifestácii držali transparenty s nápismi "Športovci bez vlajky - športovci bez vlasti".