Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tisícky Španielov vyslovili nedôveru premiérovi Rajoyovi

Španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto: FOTO TASR/AP

Strana Podemos sa o Rajoyove zosadenie usiluje v reakcii na viacero korupčných škandálov, ktoré otriasli premiérovou vládnucou Ľudovou stranou.

Madrid 21. mája (TASR) - Tisícky Španielov sa v sobotu zúčastnili na zhromaždení v Madride na podporu návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Marianovi Rajoyovi, ktorý v parlamente predložila ľavicová strana Podemos.

Demonštrácia, ktorá sa uskutočnila na námestí Puerta del Sol v centre španielskej metropoly, sa niesla v znamení hesla "Musíme ich vyhodiť".

Odhady o počte demonštrantov sú podľa denníka El País diametrálne odlišné. Zatiaľ čo Podemos hovorí o 40.000 účastníkoch, podľa zástupcov vlády sa na akcii zúčastnilo iba 6.000 ľudí.

Strana Podemos sa o Rajoyove zosadenie usiluje v reakcii na viacero korupčných škandálov, ktoré otriasli premiérovou vládnucou Ľudovou stranou. Návrh na vyslovenie nedôvery Rajoyovi počíta aj s tým, že premiérskeho kresla sa ujme líder Podemos Pablo Iglesias.

Iniciatíva však nemá výrazné vyhliadky na úspech, keďže žiadna iná strana sa návrh nechystá podporiť. Podemos má 71 poslancov, na úspech návrhu by však boli potrebné hlasy aspoň 176 poslancov v 350-člennom parlamente.