Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tomio Okamura chce referendum o tom, či by Česko malo prijať migrantov

Na snímke Tomio Okamura. Foto: TASR/Michal Svítok

Okamura konštatoval, že každý z moslimov je bezpečnostným rizikom a časovanou bombou.

Praha 1. júla (TASR) - Demonštrácia proti islamu, ktorú dnes do dolnej časti Václavského námestia v Prahe zvolal nezávislý poslanec Tomio Okamura, niekdajší zakladateľ parlamentného hnutia Úsvit za priamu demokraciu, sa skončila zatknutím niekoľkých ľavicových aktivistov.

Skupinu demonštrantov, ktorí radikálnym odporcom moslimov odmietli uvoľniť cestu, sa podarilo spacifikovať až policajným ťažkoodencom, vyplýva z informácií internetového servera Novinky.cz.

Na demonštráciu prišlo asi 300 odporcov islamu, ktorí sa hlasito a nezriedka vulgárne vyslovovali za ukončenie prijímania migrantov z islamských štátov a za potlačovanie islamu.

Okamura v príhovore konštatoval, že každý z moslimov je bezpečnostným rizikom a časovanou bombou, a dodal: "Sme v oficiálnej vojne, ktorú Európanom vyhlásili islamisti". Podľa jeho slov by každý utečenec mal byť vrátený do krajiny svojho pôvodu. "Rozkradnutý český štát", ako formuloval, nemá peniaze ani pre vlastných nezamestnaných, seniorov a hendikepovaných občanov, nie aby živil utečencov. Preto rečník požaduje vypísanie referenda, či by ČR mala prijať migrantov.

Na okraji Václavského námestia smerom k Staromestskému námestiu sledovala dianie skupina asi dvoch desiatok ľavicových aktivistov, ktorí v závere protestnej akcie napriek výzvam polície nechceli umožniť účastníkom vydať sa na pochod smerom k Úradu vlády ČR. Viacerí z nich si sadli na zem a odmietali opustiť miesto.

Napokon zasiahli policajní ťažkoodenci, ktorí v putách odvliekli trojicu aktivistov.