Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Zlínskom kraji sú dve unikátne zoologické záhrady

Na snímke sú plameniaky. Foto: TASR/AP

Zvieratá v životnej veľkosti vytvorené zo železného šrotu sú v jedinej európskej kovovej ZOO v Starom Meste pri Uherskom Hradišti na Morave

Bratislava 15. januára (TASR) – Zvieratá v životnej veľkosti vytvorené zo železného šrotu sú v jedinej európskej kovovej ZOO v Starom Meste pri Uherskom Hradišti na Morave. Ďalšia každodenne otvorená ZOO je v Zlíne aj s africkými zvieratami na snehu a je v ČR po pražskej ZOO druhá najnavštevovanejšia.

"V Európe unikátna ZOO ponúka asi 200 zvierat vyrobených z kovošrotu. Plameniaky, levy, opice, slony, žirafy, ťavy vyrobené zo starých karburátorov, vysávačov, ozubených kolies. Nachádza sa pri vlakovej stanici v Starom Meste pri Uherskom Hradišti v areáli zberne kovového odpadu REC Group. Jej zamestnanci niekoľko rokov zo šrotu vyrábajú zvieratá a vznikla jediná takáto expozícia. Je prístupná 365 dní v roku a budete prekvapení, akú fantáziu majú tí ľudia, keď vyberajú súčiastky napríklad na gorilu. Vedenie firmy organizuje pracovné soboty, kedy zamestnanci v tzv. pôrodnici zostavujú zvieratá v životnej veľkosti. Slon je vysoký 2,5 metra, žirafa sedem," uviedol pre TASR Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovného ruchu Východnej Moravy pre Zlínsky kraj.

Podľa neho je rozkošný pohľad aj na rodinu tučniakov, pštrosiu farmu, územie krokodílov či 145-kilové žirafie mláďa Melmenu. V tzv. pôrodnici nielen vyrábajú, ale aj ošetrujú poškodené zvieratá. Majú tam k dispozícii zváracie agregáty a iné potrebné náradie. Tieto priestory sú tiež prístupné návštevníkom, kde si pod odborným dohľadom môžu vyrobiť vlastné zvieratko.

"V zlínskej časti Lešná je unikátna ZOO tým, že má expozície podľa kontinentov. Tiež je celoročne prístupná a ponúka zaujímavé pohľady i na zvieratá z Afriky. Napríklad slony, ktoré sa bez problémov preháňajú po snehu. Horské pandy, ktoré, naopak, vyhľadávajú chladné prostredie. V zime je zaujímavá aj tým, že je v historickom parku v okolí zámku, ktorý má prirovnanie rozprávkový," dodal Urbanovský.