Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tornáda a záplavy si vyžiadali už najmenej 41 obetí

Americký stredozápad zasiahli v týchto dňoch silné dažde, ktoré spôsobili rozsiahle záplavy. Najhoršia situácia je v Oklahome a Texase. Foto: TASR/AP

Americký prezident Barack Obama podpísal v piatok vyhlásenie o stave prírodnej katastrofy pre oblasti v štáte Texas.

Dallas 30. mája (TASR) - Počet obetí tornád a záplav v dôsledku prudkých lejakov a pretrvávajúcich dažďov stúpol v Spojených štátoch v uplynulých piatich dňoch na najmenej 41, informoval v noci nadnes server spravodajskej stanice CNN a dodal, že iba v štáte Texas zomrelo minimálne 21 ľudí a po 11-tich je vyhlásené pátranie; 14 obetí zaznamenali úrady v Novom Mexiku a šesť v Oklahome.

Záplavy v Texase.
Foto: TASR/AP


Stovky ľudí zostali aj v piatok v Texase v evakuačných prístreškoch, keďže tohtotýždňové záplavy zmenili tamojšie cesty doslova na rieky, vytrhávali domy zo základov a zničili tisíce vozidiel.

Guvernér štátu Texas Greg Abbott vyhlásil v piatok stav prírodnej katastrofy pre 24 tamojších krajov, čím sa tento núdzový stav rozšíril celkovo na 70 krajov.

Spadnuté stromy na moste ponad rieku Blanco vo Wimberley v americkom štáte Texas 25. mája 2015. Americký stredozápad zasiahli v týchto dňoch silné dažde, ktoré spôsobili rozsiahle záplavy. Najhoršia situácia je v Oklahome a Texase.
Foto: TASR/AP


Americký prezident Barack Obama podpísal v piatok vyhlásenie o stave prírodnej katastrofy pre oblasti v štáte Texas, kde si záplavy a búrky vyžiadali v uplynulom týždni životy minimálne 21 ľudí a pre ktoré museli úrady evakuovať stovky civilistov, píše agentúra Reuters.

Biely dom uviedol, že na základe vyhlásenia stavu katastrofy sa uvoľnia zdroje z federálneho rozpočtu na pomoc obyvateľstvu, podnikom a regionálnym vládam vystaveným najväčšej pohrome.

Výstrahy pred záplavami platili v piatok pre väčšinu územia Texasu a Oklahomy a niektoré časti Kansasu, Missouri a Arkansasu.

Spadnuté stromy na moste ponad rieku Blanco vo Wimberley v americkom štáte Texas 25. mája 2015. Americký stredozápad zasiahli v týchto dňoch silné dažde, ktoré spôsobili rozsiahle záplavy. Najhoršia situácia je v Oklahome a Texase.
Foto: TASR/AP


Na záchranárske linky volali v priebehu dňa stovky obyvateľov Texasu. Hasiči reagovali na volania o pomoc v prípadoch uviaznutých vozidiel v záplavovej vode či dopravných nehôd.

Národný meteorologický úrad predpovedal, že silný studený front sa bude počas víkendu presúvať južným a východným smerom a na väčšinu územia Spojených štátov prinesie dážď a búrky, odborníci nevylučujú výskyt prívalových lejakov a následných bleskových povodní.