Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Tornáda v americkom štáte Oklahoma pripravili o život najmenej 2 ľudí

Na archívnej snímke tornádo. Foto: TASR - Pavol Bendík

Búrky sprevádzané silným vetrom na viacerých miestach strhli aj elektrické vedenie.

Washington 28. apríla (TASR) - Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

Televízia NBC uviedla, že za noc na nedeľu bolo v Oklahome zaznamenaných 35 správ o tornádach, ktoré spôsobili veľké materiálne škody na infraštruktúre. Vynútili si aj uzavretie diaľnic.

Ako uviedla agentúra AP, záchranári i obyvatelia začali zisťovať škody na domoch a firmách spôsobené silným vetrom, krupobitím a záplavami.

Búrky sprevádzané silným vetrom na viacerých miestach strhli aj elektrické vedenie. Agentúra AP v súvislosti s výpadkom elektriny informovala, že v štáte Oklahoma bolo v nedeľu ráno bez elektriny takmer 33.000 zákazníkov. V štáte Texas ich bolo takmer 67.000.

Sobotňajšie nepriaznivé počasie prišlo menej ako 36 hodín po tom, čo v piatok viac ako 100 tornád zrovnalo so zemou domy a budovy v šiestich štátoch amerického Stredozápadu, pričom najviac zasiahnuté boli štáty Nebraska a Iowa.

Úrady medzičasom vydali varovania pred bleskovými povodňami a nepriaznivým počasím, ktoré platia na nedeľu pre vybrané časti štátov Oklahoma, Kansas, Missouri, Arkansas a Texas. Varovanie sa týka oblastí, kde žije zhruba 27 miliónov ľudí.