Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Tornádo na juhu Brazílie zabilo dvoch ľudí a 120 ďalších zranilo

Tornádo, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dvaja ľudia prišli o život vo svojich domoch a 120 ďalších so zraneniami hospitalizovali, z nich má 15 vážne zranenia.

Rio de Janeiro 21. apríla (TASR) - Tornádo, ktoré v noci na dnes zasiahlo juhobrazílske mesto Xanxere s vyše 47.000 obyvateľmi, pripravilo o život dvoch ľudí, najmenej 120 osôb zranilo a vyše tisíc ďalších prinútilo opustiť domovy. Oznámilo to dnes ministerstvo civilnej obrany brazílskeho štátu Santa Catarina.

Cez mesto sa podľa oznámenia prehnala silná búrka, ktorá poškodila približne 500 domov. Vyvracala stožiare lámp, prevracala autá a odnášala strechy z domov. Mnohí obyvatelia zostali bez dodávok elektriny. Dvaja ľudia prišli o život vo svojich domoch a 120 ďalších so zraneniami hospitalizovali, z nich má 15 vážne zranenia, informoval predstaviteľ civilnej obrany v Santa Catarine Luciano Peri.

V Brazílii sa tornáda objavujú iba vzácne, ale v oblasti pri hraniciach s Argentínou a Uruguajom, kde sa teplý a vlhký vzduch z amazónskej džungle stretáva so studeným vzduchom z Ánd, sa často vyskytujú mezocyklóny, z ktorých sa občas zrodí tornádo.

V roku 2009 zabilo tornádo v pohraničnej oblasti Argentíny, Brazílie a Uruguaja najmenej 14 ľudí a desiatky ďalších zranilo.