Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Búrka vyvolala chaos v Toronte, 300-tisíc ľudí zostalo bez elektriny

Žena ide cez okno späť do svojho auta, ktoré uviazlo na zaplavenej ceste po prudkej búrke v najväčšom kanadskom meste Toronto 8. júla 2013. Foto: TASR/AP

Hasiči zachraňovali na loďkách cestujúcich z poschodového vlaku, ktorý zaplavila voda.

Toronto 9. júla (TASR) - Silná búrka v najväčšom kanadskom meste Toronto s 2,5 milióna obyvateľov spôsobila v pondelok počas večernej dopravnej špičky náhle záplavy.

Výpadok elektriny postihol najmenej 300.000 ľudí, spôsobil uzavretie linky metra a uväznil zhruba tisíc cestujúcich na niekoľko hodín v prímestskom vlaku, ktorý zaplavila voda, informovala agentúra Associated Press.

Podľa spoločnosti Environment Canada večerná búrka priniesla viac ako 100 milimetrov zrážok, čo hravo prekonalo predchádzajúcu rekordnú úroveň zrážok za jeden deň - 36 milimetrov z roku 2008.

Torontská polícia a hasiči zachraňovali na loďkách cestujúcich z poschodového vlaku, ktorý zaplavila voda, keď po výpadku elektriny a klimatizácie otvorili okná.

Ľudia uviazli v prímestskom vlaku po prudkej búrke, ktorá spôsobila dopravný chaos a výpadok prúdu v najväčšom kanadskom meste Toronto 8. júla 2013.
Foto: TASR/AP


Hovorkyňa dopravnej spoločnosti Metrolinx vo vysielaní televízie CP24 povedala, že vo vlaku uviazlo približne tisíc cestujúcich. Záchranári im pomáhali ujsť cez okná asi tri hodiny po tom, ako vlak pre výpadok elektriny zastavil. Jeden z cestujúcich na sociálnej sieti Twitter napísal, že to vyzeralo, ako keby vlak "stál v rieke". Iná svedkyňa uviedla, že ľudia viseli na stromoch po tom, ako opustili svoje autá na zaplavenej ceste pri železničnej trati.

Ľudia uviazli v prímestskom vlaku po prudkej búrke, ktorá spôsobila dopravný chaos a výpadok prúdu v najväčšom kanadskom meste Toronto 8. júla 2013.
Foto: TASR/AP


Pre výpadok elektriny a problémy so signalizačným zariadením sa dočasne zastavila celá sieť torontského metra. Voda zaplavila aj niektoré jeho stanice. Neskôr jeho prevádzku čiastočne obnovili.

Galéria: Prudká búrka v kanadskom Toronte





V centre mesta zostali opustené vozidlá, ktorým voda dosahovala po okná.

Letecká spoločnosť Porter Airlines zrušila v pondelok večer pre výpadky elektriny všetky lety z centra Toronta.



Vodná elektráreň Toronto Hydro informovala, že výpadok postihol 300.000 jej zákazníkov a snahy o obnovenie dodávok spomalil príchod noci. Iná energetická spoločnosť, Enersource, uviedla, že o elektrinu prišlo asi 80 percent obyvateľov Mississaugy, 700.000-ového mesta na západnom predmestí Toronta. Väčšine z nich ju obnovili do 22.00 hodiny.

Náhle záplavy postihli Toronto dva týždne po tom, čo povodne dočasne premenili mesto Calgary na západe Kanady na jazero a prinútili k evakuácii 100.000 obyvateľov Alberty. V povodniach tam prišli o život traja ľudia, napísala AP.