Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

TOTO miesto si Puigdemont vybral pre svoj ďalší život

Na archívnej snímke Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Starostka mesta Reuterová uviedla, že Puigdemont zatiaľ nepožiadal o žiadnu registráciu či prehlásenie na prechodný alebo trvalý pobyt. Upozornila, že podľa zákona tak ani nie je povinný urobiť.

Brusel 7. februára (TASR) - Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont si ako svoje sídlo v Belgicku prenajal vilu v meste Waterloo, kde teraz býva so svojou manželkou a dvoma dcérami.

Informácia o tom unikla do belgickej tlače a potvrdila ju aj Florence Reuterová, primátorka Waterloo vzdialeného približne 30 kilometrov od Bruselu. Podľa radnice neboli v súvislosti s katalánskym politikom v meste prijaté žiadne mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Vila s obytnou plochou 550 štvorcových metrov, postavená v roku 2007, má šesť izieb, tri kúpeľne, saunu, veľkú terasu so záhradu a garáž pre štyri autá. Mesačné nájomné je 4400 eur, pričom Puigdemont platil ešte aj zálohu v hotovosti za dve mesiace. Dom si Puigdemont prenajal prostredníctvom jedného zo svojich priateľov, Josepa Maríu Matamalu Alsinu, informoval portál Euronews.

Starostka Reuterová uviedla, že Puigdemont zatiaľ nepožiadal o žiadnu registráciu či prehlásenie na prechodný alebo trvalý pobyt. Upozornila, že podľa zákona tak ani nie je povinný urobiť.

Paradoxom je, že susedkou mu je Katalánka María, ktorá si myslí, že Puigdemont "nemá v Belgicku čo hľadať". Označila ho za "zbabelca, ktorý nemá čo utekať, ale mal by sa vrátiť do Španielska, postaviť sa pred sudcov a čeliť obvineniam".

Správa o tom, že Puigdemont bude bývať vo Waterloo, sa objavila v belgickom denníku L'Echo minulý štvrtok. Odvtedy miestni obyvatelia registrujú, že po ich ulici Rue de l'Avocat sa pohybuje veľa áut so španielskou ŠPZ.

Jeden zo susedov uviedol, že danú vilu si zvyknú prenajímať vysokopostavení úradníci, najčastejšie zamestnanci veľvyslanectiev krajín z Blízkeho východu.

Pri Waterloo sa 18. júna 1815 odohrala bitka, v ktorej francúzske vojská Napoleona Bonaparta utrpeli definitívnu porážku od spojených pruských, anglických, holandských, nassauských a brunšvických vojsk. Bitka znamenala koniec Napoleonovho stodňového cisárstva.