Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Toto sľúbil prezident D. Trump vo svojom prejave v Kongrese

Americký prezident Donald Trump počas prejavu v Kongrese vo Washingtone 28. februára 2017. Foto: TASR

Prezident hneď od začiatku zvolil vo svojom prejave optimistický tón, pričom ďalej deklaroval, že pod jeho administratívou sa uskutoční obnova amerického ducha.

Washington 1. marca (TASR) - Prezident USA Donald Trump otvoril dnes svoj prejav na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu odsúdením prejavov antisemitizmu a rasizmu. Vyjadril sa tak v súvislosti s viacerými útokmi, ku ktorým v ostatnom čase došlo na území Spojených štátov, približuje agentúra DPA.

"Nedávne hrozby, ktorých terčom sa stali centrá židovskej komunity a tiež vandalizmus na židovských cintorínoch, rovnako ako aj minulotýždňová streľba v Kansas City (ktorej obeťou sa stal mladý Ind - pozn. TASR), nám pripomínajú, že síce ako národ môžeme byť rozdelení v politických názoroch, sme tiež krajinou, ktorá je zajedno v odsúdení nenávisti a zla vo všetkých jeho podobách," povedal Trump.

Prezident hneď od začiatku zvolil vo svojom prejave optimistický tón, pričom ďalej deklaroval, že pod jeho administratívou sa uskutoční "obnova amerického ducha".

"Naši spojenci zistia, že Amerika je znovu pripravená viesť... Všetky národy sveta, priatelia či nepriatelia, zistia, že Amerika je silná, hrdá, a že Amerika je slobodná," povedal ďalej Trump.



Trump prisľúbil zavedenie nových opatrení na obmedzenie imigrácie

Americký prezident Donald Trump počas svojho dnešného prejavu na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu vyhlásil, že jeho administratíva "čoskoro podnikne nové kroky na to, aby bol náš národ v bezpečí". Ďalej prisľúbil zavedenie nových exekutívnych opatrení s cieľom obmedziť imigráciu do USA.

Americký prezident podpísal 27. januára dekrét, ktorým na 90 dní zakázal vstup do USA občanom a utečencom zo siedmich prevažne moslimských krajín. Nariadenie však začiatkom februára zablokoval federálny súd. Očakáva sa, že nový plán na obmedzenie imigrácie oznámi prezident už v priebehu dnešného dňa, informuje agentúra AP.

Vo svojom prejave ku Kongresu Trump ďalej povedal, že jeho administratíva momentálne pracuje na príprave "postupu lepších previerok", na základe ktorých do krajiny nevpustí nikoho, "kto by nám mohol ublížiť".

"Verím, že skutočná a pozitívna reforma v oblasti imigrácie je možná, pokiaľ sa zameriame na nasledovné ciele: zlepšenie práce a miezd pre Američanov, posilnenie našej národnej bezpečnosti a obnovenie úcty k našim zákonom," povedal Trump.

Dodal, že súčasný americký systém v tejto oblasti nechráni pracujúcich, pričom sa odvolal na celkom iné podmienky, ktoré v tejto veci panujú v Kanade či Austrálii.

"Je základným princípom, že tí, ktorí chcú do krajiny vstúpiť ba mali byť schopní sa o seba finančne postarať. Napriek tomu, v Amerike toto pravidlo nepresadzujeme, čím napíname verejné zdroje, na ktoré sa spoliehajú naši najchudobnejší občania," povedal.

Trump vyzval na zavedenie takého systému zásluh, ktorý by USA ušetril peniaze a krajina by vďaka nemu mohla zvýšiť platy a tiež "pomáhať rodinám bojujúcim o prežitie, a to vrátane rodín prisťahovalcov, aby sa stali strednou triedou".

Americký prezident Donald Trump počas prejavu v Kongrese vo Washingtone 28. februára 2017.
Foto: TASR


Múr na hraniciach s Mexikom bude účinnou zbraňou voči drogám a zločinu

Múr na hraniciach s Mexikom bude "veľmi účinnou zbraňou voči drogám a zločinu", uviedol dnes americký prezident Donald Trump počas svojho prejavu pred oboma komorami Kongresu. Súčasný stav na amerických hraniciach prezident popísal ako "prostredie nezákonného chaosu" a apeloval na obnovu "integrity a právneho štátu" na amerických hraniciach.

"Práve z tohto dôvodu, začneme čoskoro s výstavbou veľkého múru pozdĺž našich južných hraníc," pokračoval ďalej Trump. Uviedol, že jeho vláda sa postará o to, aby z USA odstránila členov gangov, drogových dílerov či zločincov. Dodal, že úrady vyhostia zlých ľudí zo Spojených štátov.

Nový americký minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly povedal začiatkom februára, že múr na hraniciach s Mexikom by mal byť hotový za dva roky. Celý proces výstavby by sa pritom podľa neho mal začať už v priebehu niekoľkých mesiacov.

Dekrét o stavbe múru na hraniciach s Mexikom, ktorý má zastaviť nelegálnu migráciu z Latinskej Ameriky, podpísal Trump ešte koncom januára, len päť dní po svojom nástupe do úradu. Splnil tak jeden z hlavných sľubov, ktoré dal svojim voličom ešte počas predvolebnej kampane.

Donald Trump pritom nie je prvým americkým politikom, ktorý prišiel s nápadom oddeliť USA od Mexika múrom. Už v roku 2006 inicioval výstavbu pohraničnej bariéry vtedajší prezident George W. Bush, pričom sa mu podarilo postaviť oplotenie a zátarasy v dĺžke takmer 1100 kilometrov. Trump počas kampane tvrdil, že chce múrom uzavrieť celú americko-mexickú hranicu dlhú 3200 kilometrov.

Trump vyjadril podporu NATO, krajiny však vyzval na plnenie finančných záväzkov

Americký prezident Donald Trump počas svojho prejavu pred oboma komorami Kongresu vyjadril podporu Severoatlantickej aliancii. Zároveň však opäť zdôraznil, že členské krajiny NATO si musia splniť svoje finančné záväzky a zvýšiť výdavky, ktoré vynakladajú na spoločnú obranu.

Americký prezident Donal Trump a zákonodárci sa pozerajú na vdovu Carryn Owensovú počas prejavu amerického prezidenta v Kongrese vo Washingtone 28. februára 2017.
Foto: TASR


Trump v prejave povedal, že USA silne podporuje NATO, ktorá vznikla na základe spojenectva, ktoré vyhralo druhú svetovú a tiež studenú vojnu, keď porazilo komunizmus. Dodal, že členské krajiny si už "začínajú" plniť svoje finančné záväzky.

Zároveň ich však a zároveň aj zvyšok sveta vyzval, aby sa priamo a zmysluplne zapojili do "strategických a vojenských operácií a zaplatili svoj spravodlivý podiel" z nákladov obrany.

Trump v minulosti označil NATO za "zastaranú" organizáciu. Zároveň však tvrdil, že Washington stojí za NATO, no opakovane zdôrazňoval, že ak členské štáty nezvýšia výdavky na spoločnú obranu, Spojené štáty už nebudú garantovať ich bezpečnosť.

USA chcú nadväzovať nové zahraničné partnerstvá

Spojené štáty sú ochotné nadväzovať nové partnerstvá v zahraničí, uviedol dnes americký prezident Donald Trump počas svojho prejavu pred Kongresom.

"Amerika je ochotná nájsť si nových priateľov a nadväzovať nové partnerstvá, ak to bude v súlade so spoločnými záujmami," povedal americký prezident.

Trump pritom v tejto súvislosti priamo nezmienil Rusko, s ktorým však už v minulosti vyjadril ochotu spolupracovať, priblížila agentúra DPA. Povedal tiež, že USA sa budú usilovať o to, aby bol svet pokojnejším miestom.

Trump vo svojom prejave zároveň vyzval na pomoc migrantom, utekajúcim z krajín, ktoré sužujú ozbrojené konflikty. Apeloval pritom na "poučenie sa z minulých chýb" a zabránenie ďalším "vojnám a ničeniu".

"Jediným dlhodobým riešením pre tieto humanitárne krízy je vytvorenie podmienok, v rámci ktorých sa vysídlené osoby môžu bezpečne vrátiť do svojich domov a začať dlhodobý proces obnovy," povedal ďalej.

"Spojené štáty sú na tom lepšie, ak je (vo svete) menej konfliktov a nie viac... Chceme harmóniu, stabilitu a nie vojnu a konflikty," dodal.

Americký prezident Donald Trump počas prejavu v Kongrese vo Washingtone 28. februára 2017.
Foto: TASR


Trump vyzval na obnovu infraštruktúry, reformu zdravotníctva aj školstva

Americký prezident Donald Trump sa počas svojho prejavu pred oboma komorami Kongresu v noci na dnes venoval aj potrebe zrušenia reformy zdravotnej starostlivosti svojho predchodcu v úrade, známej ako Obamacare.

Na zákonodarcov naliehal, aby ju nahradili novým systémom daňových úľav, sporiacich zdravotných účtov a ďalších prvkov, ktoré presadzujú republikáni. Tí sa zmienenú novú legislatívu budú snažiť presadiť ešte tento mesiac. Trump dodal, že nová zdravotná reforma bude slúžiť tak na ochranu pacientov, ako aj lekárov.

Trump sa v prejave venoval tiež reforme školstva, pričom vzdelanie označil za otázku "občianskych práv" súčasnosti. Zákonodarcov Kongresu pritom vyzval, aby prijali návrh legislatívy, ktorá pri výbere školy finančne pomôže znevýhodnenej mládeži, a síce podľa jeho slov až miliónom afroamerických a latinskoamerických detí.

Trump zároveň v prejave vyzval na obnovu infraštruktúry USA, pričom povedal, že je čas na to, aby sa Američania spojili a prebudovali svoju krajinu. Trump v tejto súvislosti požiadal Kongres o schválenie nového programu, ktorý počíta s investíciami jedného bilióna dolárov, financovanými z verejných aj súkromných zdrojov.

Program podľa jeho slov dopomôže k vytvoreniu miliónov nových pracovných miest. Trump pritom vyjadril pohoršenie nad tým, aké množstvo peňazí Spojené štáty v minulých rokoch vynaložili na výstavbu infraštruktúry iných krajín, a dodal, že teraz by sa mali sústrediť sami na seba.



Trump: USA budú v boji proti IS spolupracovať aj s moslimskými krajinami

Americký prezident Donald Trump prisľúbil, že "premôže" militantnú organizáciu Islamský štát (IS), pričom bude spolupracovať so svojimi spojencami vrátane spriatelených krajín z moslimského sveta. Trump sa takto vyjadril v noci na dnes počas prejavu pred členmi oboch komôr Kongresu.

"Budeme pracovať s našimi spojencami vrátane našich priateľov a spojencov v moslimskom svete, aby sme zniesli zo sveta tohto odporného nepriateľa," povedal Trump podľa agentúry DPA.

Trump tiež uviedol, že Spojené štáty už podnikajú kroky na to, aby sa uchránili pred "radikálnym islamským terorizmom". Dodal, že je nezodpovedné umožniť nekontrolovaný vstup osôb do takých miest v USA, v ktorých nemôžu byť úplne preverené. Spojené štáty podľa jeho slov nemôžu byť "útočiskom pre extrémistov".

Povedal tiež, že jeho vláda pracuje na príprave "postupu lepších previerok" a čoskoro podnikne také "nové kroky", vďaka ktorým budú Američania v bezpečí.

New York Times pred Trumpovým prejavom v Kongrese: Je tam potenciál pre drámu

Republikáni sú rozdelení a nevedia, čo presne robiť. Demokrati sú kritickí a niektorí budú prejav dokonca bojkotovať. Existuje zvýšený potenciál pre drámu.

Americké médiá takto zhodnotili názory politických strán pred dnešným vystúpením prezidenta Donalda Trumpa pred členmi oboch komôr Kongresu – Senátu i Snemovne reprezentantov. Očakávaný prejav pred zákonodarcami je mnohými v Spojených štátoch považovaný za Trumpov doposiaľ najdôležitejší.

Politici, podnikatelia aj občania očakávajú, že prezident v ňom konečne predstaví detaily svojich plánov. Členov Republikánskej strany pritom zaujímajú najmä detaily ohľadne Trumpovej zdravotnej politiky.

Prezident v tejto súvislosti niekoľkokrát uviedol, že zruší reformu zdravotného poistenia exprezidenta Baracka Obamu, neuviedol však, čím presne ju nahradí. Jeho spolustraníci v Kongrese tak nevedia, akú legislatívu majú pripraviť.

"Republikáni čakajú na prezidentov prejav v Kongrese a dúfajú, že ho budú môcť použiť na zadefinovanie toho, ako pristúpiť k dlho sľubovanému zrušeniu a nahradeniu Obamacare," uviedla rozhlasová stanica NPR.

Biely dom nechal prípravu nového systému zdravotného poistenia na republikánskych zákonodarcov. Medzi umiernenými a konzervatívnymi členmi strany však existujú v tejto oblasti názorové rozdiely, a hlavne zatiaľ nemajú od prezidenta informácie o tom, čo presne chce.

"Jediný existujúci legislatívny návrh je ten pripravovaný republikánmi v Snemovni reprezentantov vedenými predsedom snemovne Paulom Ryanom. Republikáni v Senáte plán zatiaľ neodsúhlasili a Biely dom verejne nenačrtol veľa špecifík tejto politiky," informovala NPR.

Podľa denníka Washington Post majú republikáni rozdielne názory nielen na zdravotnícku reformu, ale aj na daňovú reformu a rozpočet.

"Prezident Trump prichádza v utorok večer na Capitol Hill prihovoriť sa národu a – čo je snáď ešte dôležitejšie – svojim spolustraníkom, republikánom v Kongrese, ktorí sú rozdelení v kľúčových aspektoch jeho legislatívnej agendy," napísal Washington Post. Dodal, že rozdiely v názoroch v rámci strany prekážajú aj prijímaniu ambicióznych republikánskych politík a Donald Trump zatiaľ ukázal len "málo túžby byť rozhodcom v týchto sporoch".

Na podrobnosti či už v oblasti zdravotnej alebo ekonomickej politiky čakajú aj demokrati. Pre nich bude podľa Washington Postu každý nový detail potenciálnym terčom kritiky.

Vlnu kritiky spustili poprední členovia Demokratickej strany už v pondelok, keď vyhlásili, že prezident porušil svoj sľub strednej vrstve Američanov a prijal rozdeľujúce opatrenia v prospech bohatých. Sledoval tiež podľa nich bezohľadnú bezpečnostnú politiku, ktorá podkopáva hodnoty krajiny a oslabuje jej bezpečnosť.

Líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová povedala, že Trump "načisto premrhal" svojich prvých 40 dní vo funkcii tým, že sa sústredil na "brutálnu agendu zacielenú na zraniteľné časti populácie a vštepujúcu strach" namiesto toho, aby poskytol ekonomickú úľavu bežným Američanom.

Niektorí demokrati oznámili, že na prejav prezidenta neprídu, iní zase povedali, že ho nepozdravia alebo mu nepodajú ruku. Ďalší prídu na zasadnutie s ľuďmi, ktorých politika Trumpa poškodila alebo môže poškodiť – napríklad s nelegálnymi prisťahovalcami či osobami, ktorým sa dostalo zdravotnej starostlivosti len vďaka Obamacare.

"Prejav prezidenta v Kongrese je vždy čiastočne politickým prejavom a čiastočne politickým divadlom. S prezidentom Trumpom, bývalou hviezdou televíznych reality show, je tam extra potenciál pre drámu," napísal denník The New York Times.

Trump si uctil pamiatku mŕtveho vojaka Owensa


Politický komentátor televíznej stanice CNN Van Jones si myslí, že počas prejavu v Kongrese sa Donald Trump stal prezidentom Spojených štátov. Narážal pritom na moment v prejave, keď si prezident uctil usmrteného príslušníka elitného armádneho útvaru SEAL.

Vojak William "Ryan" Owens zahynul začiatkom februára počas protiteroristickej operácie v Jemene. Jeho manželka bola prítomná v Kongrese a nezdržala sa sĺz. Prezident venoval Owensovi v prejave niekoľko minút – pochválil ho, poďakoval mu a uctil si ho. Zákonodarcovia a ostatní prítomní v Kongrese Owensovi dlho tlieskali.

"V tom momente sa stal prezidentom Spojených štátov. Bodka. Je veľa ľudí, ktorí majú mnohé dôvody byť kvôli nemu frustrovaní, vystrašení, nahnevaní. Ale toto bol jeden z najvýnimočnejších momentov, aké ste kedy videli v americkej politike. Bodka," povedal po skončení prejavu komentátor, ktorý je voči Trumpovi bežne kritický.

Jones si myslí, že ľudia, ktorí dúfali, že Trump sa stane zjednocujúcim a že nájde spôsob, ako sa stať "prezidentským", by mali byť z toho momentu šťastní. Naopak tí, ktorí dúfali, že Trump zostane rozdeľujúcim, by sa podľa Jonesa mali začať trochu obávať.

"Ak nájde spôsob, ako to urobiť znovu a znovu, bude tam osem rokov," dodal politický komentátor. Jones zároveň priznal, že Trump v prejave vyslovil veľa vecí, ktoré boli v rozpore s faktami, ktoré neboli správne, a s ktorými nesúhlasí a nebude súhlasiť. "Ale dnes urobil niečo, čo mu nemôžete odoprieť – stal sa prezidentom Spojených štátov," znova zdôraznil Jones.

Súhlasili s ním viacerí ďalší komentátori CNN vrátane tých, ktorí sú bežne voči Trumpovi kritickí.

Prezident pozitívne šokoval médiá


Donald Trump sa počas utorkového prejavu v Kongrese dopustil faktografických chýb a stále neponúkol detaily svojej zdravotníckej reformy, na ktoré všetci veľmi čakali, no tento prejav bol zatiaľ jeho najlepším a Trump konečne znel prezidentsky. Takto zhodnotili prejav prezidenta pred zákonodarcami významné americké médiá.

"Prezident Donald Trump pokračuje v šokovaní médií – tentoraz neuveriteľne pozitívnym spôsobom. Prejav v Kongrese spôsobil, že mnohí v médiách ho ospevovali a opisovali prejav ako 'výnimočný' a 'prezidentský'," opísala reakcie médií spravodajská televízia Fox News.

Televízia CNN uviedla, že Trump použil jemnejší tón v načrtnutí ambicióznej vízie - a v porovnaní s inauguračným prejavom bol optimistickejší a menej útočný.

"Prezident Donald Trump sa počas prvého prejavu v Kongrese snažil zmeniť svoj tón, použil myšlienky o inšpirácii a spoločnom národnom cieli a opustil temnejšie aspekty svojich prejavov počas inaugurácie a snemu Republikánskej strany," uviedla CNN.

V inom príspevku zhodnotila spravodajská televízia Trumpov prejav takto: "Štyridsať dní po tom, ako začal svoje prezidentovanie temným a zlovestným inauguračným prejavom, v utorok večer hovoril prezident Donald Trump vo vysoko optimistických tónoch, a to počas celého prejavu."

CNN poznamenala aj to, že hoci Trump nepredstavil veľa špecifík svojich politík, obrúsil svoje ostré hrany, upokojil republikánov a načiahol sa ku skupinám obyvateľov, ktoré si predtým znepriatelil.

Politickí komentátori CNN pochválili Trumpa za disciplinovanosť v prejave, za to, že sa pridržiaval predlohy, neodbočoval od témy, jeho vety boli súvislé, zdržal sa svojho obľúbeného opakovania slov a zostal pokojný a sústredený.

Podľa Kirsten Powersovej to bol vynikajúci prejav, a to nielen na Donalda Trumpa. Bol by to podľa nej vynikajúci prejav pre hocikoho. Ďalšia komentátorka Ana Navarrová vyzdvihla to, že Trump konečne ukázal schopnosť zjednotiť.

"Môžete nesúhlasiť s jeho politikou, ale toto bol zatiaľ najprezidentskejší Trump. Keby som stratila pamäť, tak by som asi zabudla aj to, že je šialený," povedala Navarrová.

Ďalší komentátor uviedol, že je tu jedno slovo, ktoré v spojení s Trumpom nie je často používané – rozvážnosť. "Úprimným úsudkom dnes večer je, že predniesol skvelý prejav," uviedol Michael Smerconish.

Komentátori CNN však tiež pripomenuli, že prejav prezidentovi napísal celý tím ľudí. Trump sa síce dokázal pridržať predlohy tak, ako nikdy predtým, ale na druhý deň môže byť podľa nich opäť všetko po starom.

Spravodajská televízia Fox News uviedla, že Donald Trump predstavil v prejave ambicióznu agendu a skóroval využitím myšlienky spoločného národného cieľa a prístupom "môžeme to spraviť".

"Donald Trump, najmenej konvenčný prezident našich čias, urobil dnes večer veľmi konvenčnú vec – jemným tónom predniesol odkaz jednoty. Bola to reč o tom, čo môže vláda dokázať. Prejav bol povzbudzujúcejší než jeho inauguračný," uviedla Fox News.

Televízia zdôraznila, že prezident viackrát vyzval republikánov a demokratov k spolupráci a vyslovil vety, ktoré zneli, ako by ich vyslovil demokrat.

Komentátor Chris Wallace si podobne ako ďalší jeho kolegovia myslí, že to bol "zatiaľ najlepší prejav Donalda Trumpa a jeden z najlepších prezidentských prejavov v takom prostredí vôbec". Wallace tiež rovnako ako komentátor CNN Van Jones povedal, že Trump sa týmto prejavom stal prezidentom.

"Hoci Trump nie je veľkým rečníkom, hodinu rozprával so sebaistotou a leskom," zhodnotil prezidenta analytik Fox News Howard Kurtz.

Šéfa Bieleho domu ale zároveň skritizoval za to, že pri viacerých témach načrtol len všeobecný obraz bez detailov, a témy len vymenoval ako zoznam domácich prác. Myslí si tiež, že Trump sa málo venoval rozpočtu.

Denník New York Times takisto spojil pochvalu s kritikou: "Pre hociktorého iného prezidenta by to bol nudný prejav znejúci ako zoznam domácich prác. Pre Trumpa – úžasný, zodpovedný, detailný, zjednocujúci, prezidentský!"

"Prejav sa zdal byť pokusom začať novú fázu a odrážal jeho potrebu mať spoluprácu Kongresu," napísal denník.

Podľa denníka Washington Post dal Trump v prejave nekompromisným sľubom z kampane jemnejší tón. "Snažiac sa stabilizovať svoje prezidentovanie po búrlivých prvých 40 dňoch, mal Trump seriózny vzhľad a odhalil záblesky súcitu. Efektívne poprosil americký ľud, aby mu dal šancu a aby si predstavil, čo všetko môže byť počas jeho prezidentovania dosiahnuté," napísali noviny. Prezidenta však zároveň skritizovali za nedostatok detailov a množstvo nadnesených slov.

Verejnoprávna rozhlasová stanica NPR uviedla, že Trump "po prvom, neistom mesiaci v úrade stlačil tlačidlo reset".

"Bol to pozoruhodne iný tón než pri jeho bežných prejavoch - vrátane prejavu inauguračného, v ktorom sľuboval zastaviť 'americké krviprelievanie' a vykreslil pochmúrny obraz krajiny. Tentoraz tam neboli opakované slová, nebolo tam žiadne vychvaľovanie sa volebným víťazstvom, žiadne búchanie si do médií či výčitky alebo posmech oponentov," zaznelo v NPR.