Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Toxický plyn z horiaceho závodu južne od Mósulu dusí ľudí

Irackí vojaci čakajú na útok počas ofenzívy proti militantom Islamského štátu neďaleko irackého mesta Mósul 20. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Dvaja americkí predstavitelia potvrdili, že požiar bol založený pred dvoma dňami.

Bagdad 22. októbra (TASR) - Južne od Mósulu horí petrochemický závod, ktorý podpálili militanti z Islamského štátu (IS). Do ovzdušia sa dostali veľké množstvá škodlivých plynov, ktoré zahalili mestá v oblasti toxickým dymom, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Po zmiešaní s dymom z ropných vrtov, ktoré militanti zapálili predtým, sa farba vzduchu zmenila na sivú a obyvatelia vo vzdialenosti do 30 kilometrov od závodu sa dusia, kašľú, bolí ich hlava a trpia krvácaním z nosa.

Podľa BBC vyhľadali pomoc kvôli problémom s dýchaním a dôsledkami toxických plynov stovky ľudí. BBC s odvolaním sa na irackého veliteľa Kusaja Hamída Kadhema uviedla, že dvaja ľudia v dôsledku oxidu siričitého zomreli a "mnohí ďalší" utrpeli zranenia.

Dvaja americkí predstavitelia potvrdili, že požiar bol založený pred dvoma dňami. Dnes sa však zmenil vietor a dym postúpil k leteckej základni pri meste Kajá, odkiaľ štartujú lietadlá Američanmi vedenej koalície pri ofenzíve na Mósul. Povedali, že vojaci na základni nosia ochranné masky, aby si chránili dýchacie cesty, a odhadli, že potrvá ešte dva až tri dni, kým sa podarí požiar uhasiť.

Iracké sily medzičasom dnes vstúpili do mesta Hamdáníja, známe aj pod názvom Karakoš, ktoré sa nachádza 20 až 30 kilometrov od Mósulu. Mesto bolo pred vojnou najväčším kresťanským mestom Iraku, teraz je však z veľkej väčšiny prázdne. IS totiž zamínoval prístupové cesty do Mósulu.