Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Tragédia zmiznutej ponorky: V Argentíne odvolali šéfa námorných síl

Rodinní príslušníci 44 členov posádky zmiznutej ponorky ARA San Juan pochodujú v Mar del Plata pri príležitosti mesačného výročie zmiznutia ponorky Foto: TASR/AP

Kontakt s vojenským plavidlom, na ktorého palube sa nachádzala 44-členná posádka, sa prerušil 15. novembra po tom, ako ponorka nahlásila veleniu problémy s elektrickým systémom.

Buenos Aires 16. decembra (TASR) - Argentínske ministerstvo obrany odvolalo z funkcie šéfa námorných síl Marcela Srura v súvislosti s tragickým zmiznutím ponorky ARA San Juan, ku ktorému došlo v novembri v južnej časti Atlantického oceánu. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu tamojšej vlády.

Kontakt s vojenským plavidlom, na ktorého palube sa nachádzala 44-členná posádka, sa prerušil 15. novembra po tom, ako ponorka nahlásila veleniu problémy s elektrickým systémom. ARA San Juan sa v danom čase pohybovala pri pobreží Patagónie. Následne sa začala medzinárodná pátracia operácia, ktorá sa však skončila neúspešne.

Koncom novembra boli šance na záchranu námorníkov nulové, pričom sa predpokladá, že na ponorke došlo k výbuchu. Plavidlo dosiaľ nebolo lokalizované, hoci v oblasti, kde bol niekoľko hodín po zmiznutí ponorky zaznamenaný hlasný zvukový signál, stále pátra niekoľko lodí, uviedol spravodajský portál britskej stanice BBC.

Rodiny nezvestných námorníkov vyzývajú argentínsku vládu, aby pátraciu operáciu neodvolávala. Prezident Mauricio Macri po vlne kritiky vytvoril nezávislú komisiu, ktorej cieľom bude vyšetrenie okolností tejto tragédie. Minister obrany Oscar Aguad prisľúbil, že vyšetrovanie bude transparentné a bude naň vyčlenený neobmedzený rozpočet.

Po ponorke pátralo takmer 4000 ľudí z vyše desiatich krajín v plavidlách aj lietadlách. Argentína pátranie riadila, pričom USA koordinovali medzinárodnú pomoc. Podľa doterajších zistení prenikla do útrob plavidla voda, ktorá zapríčinila skrat jednej z batérií. Námorné sondy následne zaznamenali výbuch 430 kilometrov východne od pobrežia.