Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Dvaja ozbrojenci zaútočili na hotel v Hurghade, Slováci sú v poriadku

Hotel Bella Vista Foto: Internet/www.bellavista-hurghada.com

Egyptské bezpečnostné sily údajne útok odrazili a jedného z páchateľov zabili.

Egypt 8. januára (TASR) - Traja zahraniční turisti utrpeli zranenia pri piatkovom útoku na hotel v egyptskom letovisku Hurghada. Išlo o dvoch občanov z Rakúska a jedného Švéda, oznámilo egyptské ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra AP.

Na štvorhviezdičkový hotel Bella Vista zaútočili dvaja predpokladaní militanti. Bezpečnostné zložky útok odrazili: jedného útočníka zabili a druhého vážne zranili a zatkli.

V hoteli, kde sa strieľalo, sú ubytovaní aj dvaja Slováci, ale obidvaja sú v poriadku. Pre TASR to uviedol rezort slovenskej diplomacie, ktorý celkovo v Hurghade eviduje osem Slovákov.

Informácie o počte zranených a ich štátnej príslušnosti sú zatiaľ rozporuplné.

Hovorca egyptského ministerstva zdravotníctva pre denník al-Ahrám najnovšie povedal, že najmenej dvaja občania Švédska a Rakúšan utrpeli bodné a rezné zranenia a previezli ich do nemocnice.

Podľa egyptského rezortu vnútra dvaja muži ozbrojení nožmi a vzduchovými zbraňami vtrhli do reštaurácie hotela Bella Vista a zaútočili na prítomných turistov. Zabitého útočníka úrady identifikovali ako 21-ročného Muhammada Hasana Mahfúza, študenta z mesta Gíza pri Káhire.

Trojicu zranených turistov previezli do nemocnice a lekári ich stav nepovažujú za vážny. Jedného z nich ešte v ten istý deň prepustili.

Podľa správ svedkov sa útočníci dostali k hotelu od pláže. Jeden z nich sa údajne pokúsil vziať ako rukojemníčku istú turistku, ktorú ohrozoval nožom. Následne ho však zastrelil policajt, uviedla agentúra Reuters.

Egyptská polícia v oficiálnom vyhlásení zas informovala, že zranenia utrpeli dvaja občania Rakúska a občan Dánska. Ďalej uviedla, že útočníci mali so sebou bodné zbrane a napodobeninu pištole. Bezpečnostné sily jedného zabili a druhého vážne zranili, keď sa pokúsil utiecť.

Terčom útoku bol trojhviezdičkový hotel Bella Vista, ktorý sa nachádza v centre Hurghady neďaleko pobrežia a sedem kilometrov severne od letiska. Podľa agentúry Reuters sa útočníci dostali k hotelu po mori.

K situácii sa pre TASR vyjadril aj slovenský rezort diplomacie. "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je v kontakte s egyptskými úradmi a zatiaľ nás nekontaktovali žiadni občania SR v súvislosti s týmto prípadom," uviedol riaditeľ Tlačového odboru MZVaEZ SR Juraj Tomaga. Dodal, že na základe dobrovoľnej registrácie rezort eviduje deväť Slovákov v Egypte, z toho osem v Hurghade. Skutočný počet Slovákov v Egypte je však podľa neho vyšší. Ministerstvo preto vyzýva, aby Slováci pred vycestovaním do zahraničia využili dobrovoľnú registráciu na jeho internetovej stránke.

Letovisko Hurghada, ktoré leží na pobreží Červeného mora, navštívia každoročne desaťtisíce zahraničných turistov z celého sveta.




K útoku došlo len deň po tom, čo ozbrojení muži na motocykli spustili v egyptskom hlavnom meste Káhira streľbu na izraelských turistov, ktorí práve nastupovali do autobusu pri hoteli na ceste vedúcej k pyramídam v Gíze. Jedného strelca zatkli na mieste činu a ďalšieho útočníka obkľúčili bezpečnostné sily v inej časti Káhiry.