Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Na trajekte z Holandska do Británie objavili skrýšu so 68 migrantmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V skupine utečencov boli dve tehotné ženy a 15 detí.

Brusel/Amsterdam 5. júna (TASR) - Britský prisťahovalecký úrad oznámil, že na trajekte plávajúcom z holandského prístavu Hoek van Holland do britského prístavu Harwich objavili 68 nelegálnych prisťahovalcov.

V skupine utečencov boli dve tehotné ženy a 15 detí. Skrýšu mali v jednom z nákladných kontajnerov na lodi Stena Hollandica. Vyšetrovanie vyústilo do zatknutia štyroch poľských vodičov kamiónov pre podozrenie z pašovania ilegálnych prisťahovalcov.

V ukrytej skupine bolo 53 dospelých a 15 detí - 35 osôb z Afganistanu, 22 z Číny, desať z Vietnamu a jedna osoba z Ruska. Siedmi z nich boli po objavení skrýše prevezení do nemocnice v Essexe vzhľadom na bolesti brucha a ťažkosti s dýchaním, spôsobené stiesneným prostredím skrýše.

Podľa britského denníka Daily Mail je trasa medzi Holandskom a Harwichom známa ako "kolotočový systém" pre prisťahovalcov. Tí sa doplavia do Británie, sú deportovaní úradmi späť do Holandska, odkiaľ sa opätovne snažia dostať na jednu z lodí cez more.

Loď vyplávala z mesta Hoek van Holland vo štvrtok popoludní, v Harwichi zakotvila o päť a pol hodiny neskôr.

Holandský denník Volkskrant v tejto súvislosti pripomenul, že v máji objavili 18 Afgancov na trajekte z Hoek van Holland do Harwichu, pričom zatknutý bol ďalší poľský vodič kamióna. Ďalšieho poľského šoféra zadržali úrady pre úmysel prepašovať do Anglicka deväť Albáncov, ktorí už čakali na prevoz v holandskom prístave.

Britské úrady sú znepokojené aj skutočnosťou, že stovky ekonomických migrantov sa utáborili vo francúzskom prístave Calais v nádeji, že sa im podarí dostať sa do Británie. Dopravné firmy tvrdia, že robia všetko pre to, aby zabránili čiernym pasažierom skrývať sa v ich vozidlách, a pre istotu po dosiahnutí vzdialenosti 150 kilometrov od Calais už radšej ani nezastavujú. Šoféri a prepravné spoločnosti čelia za čiernych pasažierov pokutám vo výške 2500 eur na jednu osobu.