Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trajekt zbierajúci migrantov na ostrovoch zakotvil pri Aténach

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V samotných Aténach otvorili nové prijímacie centrum pre migrantov s ubytovacou kapacitou približne 700 osôb. Doteraz ich túto možnosť využilo len zhruba 300.

Atény 20. augusta (TASR) - Trajekt prenajatý gréckou vládou dopravil dnes do prístavu Pireus pri Aténach približne 2500 nelegálnych migrantov, ktorí sa priplavili na ostrovy v Egejskom mori z Turecka.

Agentúra AP informuje, že prenajatá loď v uplynulých dňoch slúžila ako registračné stredisko pre migrantov na ostrove Kos, ktorý opustila v stredu s 1300 osobami. Ďalšie stovky vyzdvihla cestou do Pirea na ostrovoch Leros, Kalymnos a Lesbos.

Migranti po vylodení v Pireu prestupovali do autobusov, ktoré ich odvážali na hlavnú železničnú stanicu v Aténach. Mnohí tých, ktorí prišli do hlavného mesta pred nimi, sa utáborili v parkoch a na námestiach, zatiaľ čo iní sa presunuli vlakmi na sever k hraniciam s Macedónskom. Drvivá väčšina migrantov totiž nemá záujem zostať v Grécku a snaží sa dostať do bohatších európskych krajín, ako je Nemecko.

V samotných Aténach otvorili nové prijímacie centrum pre migrantov s ubytovacou kapacitou približne 700 osôb. Doteraz ich túto možnosť využilo len zhruba 300.

Na grécke ostrovy v Egejskom mori dorazilo podľa informácií Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) od januára asi 160.000 utečencov, zväčša zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. Okolo 2600 z nich by mali prepraviť trajektom do mesta Solún a odtiaľ autobusmi do susedného Macedónska.