Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pacientka dostala pri transfúzii krv infikovanú vírusom HIV

Pracovisko Národnej tranzfúznej služby v Nitre sa pripojilo 14. júna 2012 k výzve Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá vyhlásila 14. jún za Svetový deň darcov krvi a zorganizovalo deň otvorených dverí vo svojej pobočke. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Infikovaná bola jediná konzerva krvi, ktorej darcom je rakúsky Červený kríž, zásobujúci krvou nemocnice.

Viedeň 28. februára (TASR) - Poľutovaniahodný, aj keď nie unikátny prípad infikovania pacientky vírusom HIV, spôsobujúcim smrteľnú stratu imunity AIDS, potvrdili dnes oficiálne v Rakúsku.

K prenosu vírusu došlo pri transfúzii krvi pacientke s krvácaním v brušnej dutine. Infikovaná bola jediná konzerva krvi, ktorej darcom je rakúsky Červený kríž, zásobujúci krvou nemocnice.

Žena sa už podrobila antiretrovirálnej kombinovanej liečbe na špecializovanom pracovisku v Nemocnici Otta Wagnera vo Viedni. Momentálne je bez príznakov, informovala agentúra APA.

Pre Červený kríž ide o prvý takýto prípad za uplynulých 15 rokov. Podobnú kauzu zaznamenali podľa APA v Hornom Rakúsku pred piatimi alebo šiestimi rokmi. Samotný Červený kríž zasiahla podobná udalosť podľa slov jeho generálneho tajomníka Wernera Kerschbauma naposledy v roku 1998. V 14 prípadoch sa prítomnosť nebezpečných vírusov v krvi podarilo odhaliť v centrálach pre zásobovanie krvnými produktmi, takže sa nedostali k pacientom, odkázaným na transfúzie.

K infikovaniu darcu krvi došlo podľa doterajších poznatkov v rámci tzv. diagnostického okna, teda v prvých dňoch vzniku novej infekcie, keď ešte prítomnosť vírusu nie je v krvi preukázateľná. S tým spojenú mieru istého rizika nemôže zatiaľ úplne vylúčiť žiadny test, pravdepodobnosť výskytu podobného prípadu je však podľa Rakúskeho Červeného kríža 1:2,5 miliónu.