Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Transparency kritizuje Moldavsko za predávanie občianstva

Igor Dodon Foto: TASR AP

Moldavské občianstvo môžu po novom získať osoby, ktoré v tejto krajine investujú 100.000 eur, kúpia si tam nehnuteľnosť alebo požičajú štátu na päť rokov 250.000 eur.

Kišiňov 10. augusta (TASR) - Moldavská vláda sa stala dnes terčom kritiky protikorupčnej organizácie Transparency International za ponúkanie občianstva osobám, ktoré sa rozhodnú investovať do tejto východoeurópskej krajiny.

Moldavské občianstvo môžu po novom získať osoby, ktoré v tejto krajine investujú 100.000 eur, kúpia si tam nehnuteľnosť alebo požičajú štátu na päť rokov 250.000 eur. Parlament schválil príslušnú zmenu platnej legislatívy 26. decembra, do platnosti vstúpila o šesť mesiacov neskôr.

Ako napísala agentúra AP, táto najchudobnejšia krajina v Európe sa takto na svoje územie pokúša prilákať investície.

Veaceslav Negruta z Transparency International Moldava vo vyjadrení pre AP varoval, že takéto opatrenia môžu v bývalej republike Sovietskeho zväzu s už i tak hlboko zakorenenou korupciou "legalizovať špinavé peniaze".

Analytici rovnako upozorňujú, že v súlade s týmto zákonom by dostali občania Ruska, ďalších postsovietských štátov či Iránu možnosť slobodne cestovať po Európskej únii.

Moldavský prezident Igor Dodon navštívil v uplynulých mesiacoch Moskvu a Teherán, v rámci oboch návštev sa vyslovil za budovanie užších vzťahov s tamojšími vládami.

Moldavsko podpísalo asociačnú dohodu s Európskou úniou v roku 2014. Občania Moldavska nepotrebujú na vycestovanie do Európskej únie víza.

V súlade s moldavskou legislatívou môže vďaka investíciám získať občianstvo 5000 osôb. Zákon ale nešpecifikuje, či ide o ročný alebo iný limit.