Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Transparency ocenila zavraždenú maltskú novinárku

viečky položené pri portréte maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Foto: TASR/AP

Maltská novinárka Caruanová Galiziová prišla o život 16. októbra 2017 pri výbuchu bombovej nálože uloženej v jej automobile. Jej vražda vyvolala medzinárodné pobúrenie.

Kodaň 23. októbra (TASR) - Zavraždenej maltskej investigatívnej novinárke Daphne Caruanovej Galiziovej udelila organizácia Transparency International (TI) cenu za boj s korupciou. Laureátkou tejto ceny sa spoločne s ňou stala tiež Ana Garridová Ramosová, bývalá zamestnankyňa španielskej štátnej správy, ktorá pomohla odhaliť korupčný škandál okolo Ľudovej strany (PP).

Porota ocenenia uviedla, že 53-ročná Caruanová Galiziová bola známa svojou snahou o odkrývanie "korupčných škandálov", v ktorých figurovali "vplyvní maltskí i zahraniční politici a činitelia". Cenu za ňu v pondelok v Kodani prebral jej manžel a tiež jeden z jej troch synov, informovala agentúra DPA.

Ana Garridová Ramosová si zase cenu zaslúžila za to, že ako zamestnankyňa radnice v meste Boadilla del Monte odovzdala ešte v roku 2009 odborom záznamy o podozrivých platbách. Podnietila tak vyšetrovanie, ktoré vyústilo do rozsiahleho korupčného škandálu - známeho aj ako Operación Gürtel.

V rámci neho vyšlo najavo podplácanie politikov z vtedajšej vládnucej PP španielskymi podnikateľmi, ktorí sa vďaka úplatkom dostávali k lukratívnym verejným zákazkám. V máji bolo v tejto kauze na rôzne tresty odsúdených 29 osôb z prostredia PP vrátane bývalého pokladníka a viacerých vysokopostavených členov vedenia. Kauza tiež prispela k júnovému pádu španielskej vlády.

Obe laureátky ocenenia TI vybrala porota z dovedna 169 nominovaných jednotlivcov a inštitúcií.

Maltská novinárka Caruanová Galiziová prišla o život 16. októbra 2017 pri výbuchu bombovej nálože uloženej v jej automobile. Jej vražda vyvolala medzinárodné pobúrenie.