Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Transrodové osoby budú môcť pôsobiť v americkej armáde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Potenciálni transrodoví odvedenci budú musieť splniť dlhý a prísny súbor fyzických, zdravotných a duševných podmienok, ktoré umožnia, aby sa pripojili k ozbrojeným silám.

Washington 11. december (TASR) - Transrodové osoby sa od 1. januára 2018 budú môcť stať príslušníkmi americkej armády napriek protikladnému nariadeniu prezidenta Donalda Trumpa. V pondelok o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo obrany USA.

Trump ešte koncom júla oznámil, že chce zabrániť tomu, aby transrodové osoby plnili akékoľvek úlohy v americkej armáde. Argumentoval pritom "ohromnými nákladmi na zdravotnú starostlivosť" a inými "narušeniami". Následne podpísané nariadenie zakazovalo armáde, aby prijímala do svojich radov transrodové osoby a aby využívala zdroje ministerstva obrany na pokrývanie nákladov na chirurgické zákroky týkajúce sa zmeny pohlavia.

Trumpovo nariadenie bolo pokusom zvrátiť rozhodnutie jeho predchodcu Baracka Obamu z júna 2016, na základe ktorého má byť od 1. januára 2018 oficiálne možné odvádzať do armády transrodové osoby a zakázané prepúšťať vojakov čisto na základe ich rodovej identity.

Toto rozhodnutie odzrkadľuje rastúci právny tlak na tento problém a poukazuje na prekážky, ktoré by musela federálna vláda prekonať pri presadzovaní nariadenia súčasného amerického prezidenta. Dva americké federálne súdy už rozhodli proti uplatneniu Trumpovho zákazu pôsobenia transrodových osôb v armáde Spojených štátov.

Potenciálni transrodoví odvedenci budú musieť splniť dlhý a prísny súbor fyzických, zdravotných a duševných podmienok, ktoré umožnia, aby sa pripojili k ozbrojeným silám.