Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Trať v Bavorsku, kde sa zrazili dva vlaky, je opäť prejazdná

Na snímke záchranári na mieste zrážky dvoch vlakov v nemeckom Bad Aiblingu 9. februára 2016. Foto: TASR/AP

Na trati došlo 9. februára k čelnej zrážke dvoch osobných vlakov, pri ktorej zahynulo 11 ľudí.


Holzkirchen 20. februára (TASR) - V nemeckej spolkovej krajine Bavorsko je od dnešného dňa opäť prejazdná železničná trať medzi Rosenheimom a Holzkirchenom, kde došlo 9. februára k čelnej zrážke dvoch osobných vlakov, pri ktorej zahynulo 11 ľudí a 85 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie spoločnosti Meridian.

Prvý vlak odišiel zo stanice v Holzkirchene o 6.37 h. Druhý vlak vyrazil opačným smerom z Rosenheimu o 06.40 h.

Vlaky sa zrazili na jednokoľajovom úseku trate neďaleko mesta Bad Aibling krátko pred 06.45 h. Príčina nehody sa vyšetruje.

Zrážka sa stala v zákrute na úseku vedúcom lesom, takže rušňovodiči nemohli včas zareagovať.

Nešťastie zavinilo pravdepodobne zlyhanie ľudského faktora. Prokuratúra v Trausteine začala pre podozrenie z neúmyselného zabitia, ublíženia na tele a z "nebezpečného zásahu do železničnej dopravy" trestné stíhanie voči 39-ročnému výpravcovi.

Keďže sa objavili špekulácie o existencii úseku na inkriminovanej časti trate, na ktorom majú byť problémy s rádiovým spojením, vyšetrovanie bolo neskôr rozšírené aj o preskúmanie tejto skutočnosti Ak by sa potvrdili špekulácie o nedostatočnom rádiovom spojení, mohlo by to ovplyvniť posúdenie viny výpravcu.