Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Napriek prekážkam je svet bez trestu smrti znovu o krok bližšie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prečítajte si prehľad faktov a čísiel o treste smrti.

Bratislava/Londýn 10. apríla (TASR) - Napriek niektorým problémom v roku 2012 pokračoval globálny trend rušenia trestu smrti. Lotyšsko sa stalo 97. krajinou sveta, ktorá ho zakázala. Uviedla to v utorok medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) vo svojej výročnej správe o počtoch vynesených rozsudkov smrti a uskutočnených popráv vo svete za uplynulý rok. TASR dnes poskytla informácie Jana Vargovčíková z Amnesty International Slovensko.

Najväčší počet popráv vykonali opäť Čína, Irán, Irak, Saudská Arábia a USA, tesne za nimi sa na šiestom mieste umiestnil Jemen. V Európe a Strednej Ázii ostáva Bielorusko jedinou krajinou, ktorá uplatňuje trest smrti, a minulý rok tam boli v prísnej tajnosti popravení najmenej traja ľudia. Z globálneho hľadiska sú však tieto krajiny čoraz viac osamotené – za posledných desať rokov klesol počet krajín, ktoré vykonávajú popravy, o štvrtinu.

V roku 2012 v niektorých krajinách popravy obnovili

V roku 2012 obnovilo popravy niekoľko krajín, ktoré trest smrti už dlhší čas nevyužívali, medzi nimi napríklad India, Japonsko, Pakistan alebo Gambia. K alarmujúcemu nárastu popráv došlo aj v Iraku.

Ako však už bolo uvedené, trest smrti ostáva naďalej obmedzený iba na izolovanú skupinu krajín a na celom svete sa podnikajú kroky k jeho zrušeniu. K pokroku v tomto smere došlo v roku 2012 vo všetkých častiach sveta. V roku 2012 vykonávalo popravy iba 21 krajín sveta, rovnako ako v roku 2011. V porovnaní s 28 krajinami pred desiatimi rokmi, v roku 2003, ide o pokles.

V roku 2012 vykonali 682 popráv

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo
V roku 2012 bolo na celom svete vykonaných najmenej 682 popráv, čo je o dva prípady viac ako v roku 2011. Bolo tiež udelených najmenej 1722 nových trestov smrti v 58 krajinách sveta, v porovnaní s 1923 prípadmi v 63 krajinách v predchádzajúcom roku. Tieto čísla však nezahŕňajú tisícky popráv, ktoré boli podľa AI vykonané v Číne, ktorá drží tieto údaje v tajnosti.

"To, že sa niektoré krajiny tento rok vrátili k trestu smrti, je veľkým sklamaním, avšak ani to nezvráti celosvetový trend ústupu od využívania trestu smrti. V mnohých častiach sveta sa už popravy stali vecou minulosti," uviedol Salil Shetty, generálny tajomník AI.

"Popravy vykonáva iba každá desiata krajina na svete. Ich lídri by si mali spytovať svedomie, prečo stále využívajú taký krutý a neľudský trest, ktorý už väčšina sveta opustila," dodal Shetty.

V roku 2012 jedného muža ukrižovali

V roku 2012 sa popravovalo obesením, odseknutím hlavy, streľbou a smrtiacou injekciou. V Saudskej Arábii v jednom prípade vystavili telo sťatého muža po poprave v podobe ukrižovania.

Dôvodov udelenia trestu smrti zaznamenala AI mnoho. Často pritom šlo o nenásilné činy v drogovej a ekonomickej oblasti, ale aj "odpadlíctvo", "rúhanie" alebo "cudzoložstvo" – skutky, ktoré by nemali byť vôbec považované za zločiny.

Niekoľko nových problematických oblastí zaznamenala AI v regióne Ázie a Pacifiku. Spomenuté krajiny India, Japonsko a Pakistan sa k uplatňovaniu trestu smrti vrátili po dlhšom čase, keď ho nepoužívali. Napríklad India vykonala v novembri 2012 prvú popravu od roku 2004. Obesený bol Adžmal Kasab, jeden zo strelcov, ktorí sa podieľali na útokoch v Bombaji v roku 2008. V Japonsku boli v marci popravení traja väzni z cely smrti, po ktorých nasledovali ďalší štyria, čím sa v krajine ukončila 20-mesačná pauza vo vykonávaní popráv. Čína opäť popravila viac ľudí ako zvyšok sveta dohromady, ale vzhľadom na utajovanie informácií nie je možné získať presné údaje.

Rovnaký región však zaznamenal i pozitívny vývoj. Vo Vietname neboli vykonané žiadne popravy, v Singapure bolo na trest smrti uvalené moratórium a Mongolsko ratifikovalo kľúčovú medzinárodnú dohodu, ktorá zaväzuje krajinu k zrušeniu trestu smrti.

Pozitívny vývoj na Blízkom východe

Mierne pozitívny vývoj zaznamenali aj Blízky východ a severná Afrika, využívanie trestu smrti v regióne však napriek tomu oprávnene vyvoláva znepokojenie. Irán, Saudská Arábia, Irak a Jemen vykonávajú stále vysoké počty popráv, 99 percent zo všetkých popráv v regióne. K obzvlášť alarmujúcemu nárastu počtu došlo v Iraku, kde bolo popravených najmenej 129 ľudí – čo je dvojnásobok oproti roku 2011, keď bolo vykonaných 68 popráv. Druhou krajinou s najväčším počtom popráv po Číne sa opäť stal Irán. Úrady tam oficiálne priznali 314 popráv, avšak skutočný počet je takmer určite vyšší, keďže boli zaznamenané aj iné popravy, ktoré úrady oficiálne neuznali. V Sýrii nebolo v roku 2012 možné vzhľadom na prebiehajúci konflikt potvrdiť využívanie trestu smrti.

V Severnej a Južnej Amerike vykonáva popravy aj naďalej iba USA. Konečný počet popráv za uplynulý rok je 43 ľudí, rovnako ako rok predtým. Avšak v roku 2012 vykonávalo popravy "iba" deväť štátov, oproti 13 štátom v roku 2011. V apríli 2012 štát Connecticut ako v poradí 17. štát USA zrušil trest smrti a v novembri 2012 iba tesne neprešlo referendum o zrušení trestu smrti v Kalifornii. 

Posun smerom k zákazu trestu smrti bol zaznamenaný v subsaharskej Afrike. Benin podnikol legislatívne kroky smerujúce k zrušeniu príslušných zákonných ustanovení a Ghana plánuje zrušiť trest smrti v novej ústave. Ani v Sierra Leone už nesedí nikto v cele smrti. Vyššie číslo popravených hlásia naopak Sudán a Gambia. V Gambii v auguste popravili deväť ľudí v priebehu jediného dňa, prvýkrát za posledné takmer tri dekády. Po vlne medzinárodných protestov prezident Yahya Jammeh ohlásil "podmienečné" moratórium na popravy, ktoré však bude "automaticky zrušené", ak v krajine narastie miera kriminality. V Sudáne bolo popravených najmenej 19 ľudí a 199 ľudí bolo odsúdených na smrť.

Zástancovia trestu smrti často argumentujú, že pôsobí ako odstrašujúci prostriedok. Štúdia uskutočnená v USA v roku 2012 však dospela k záveru, že tento argument neobstojí. "Vládam, ktoré stále trvajú na zachovaní trestu smrti, sa minuli argumenty. Neexistujú vôbec žiadne dôkazy o tom, že trest smrti pôsobí v prípade zločinov odstrašujúco," uviedol Shetty a dodal: "Skutočné dôvody uplatňovania trestu smrti treba často hľadať inde. V roku 2012 sme boli opäť svedkami toho, že krajiny využívajú popravy z politických dôvodov – buď ako populistické opatrenia alebo ako priamy nástroj represie."

Amnesty International sa stavia proti trestu smrti vo všetkých prípadoch bez výnimky - bez ohľadu na povahu alebo okolnosti zločinu, vinu, nevinu, charakteristiky jednotlivca či použitú metódu popravy. Trest smrti porušuje právo na život a je najkrutejším, neľudským a ponižujúcim trestom.


Stručný prehľad faktov a čísiel o treste smrti

- Lotyšsko úplne odstránilo trest smrti zo svojej legislatívy a stalo sa 97. krajinou sveta, ktorá tak urobila. V roku 2003 bolo takýchto krajín 80.
- Minimálne 1772 ľudí bolo v roku 2012 odsúdených na smrť v 58 štátoch sveta. Oproti roku 2011 ide o pokles – vtedy bolo preukázateľne odsúdených 1923 ľudí v 63 krajinách sveta. V roku 2010 to bolo 2024 ľudí v 67 krajinách.
- Popravy boli potvrdené v 21 štátoch. V roku 2003 to bolo 28 krajín. AI nemôže vylúčiť, že popravy prebehli taktiež v Sýrii a Egypte, ale neexistujú o nich dôkazy.
- Spôsoby popráv v roku 2012: sťatie, obesenie, smrtiaca injekcia, zastrelenie.
- Rebríček štátov s najvyšším počtom popravených v roku 2012: v Číne vykonali tisíce popráv, presný počet je neznámy. Nasleduje Irán s najmenej 314 popravami. Na tretej priečke sa umiestnil Irak s minimálne 129 popravami. Saudská Arábia vykonala najmenej 79 popráv a USA 43 popráv.
- Počet popráv v Iraku sa oproti roku 2011 takmer zdvojnásobil.
- Irán popravoval najmä za zločiny spojené s drogami.
- V Saudskej Arábii sú ľudia často popravovaní useknutím hlavy na verejných miestach.
- Connecticut sa stal v USA 17. štátom, ktorý odstránil trest smrti zo svojej legislatívy.
- Afganistan (14 popráv) udeľoval tresty smrti na základe priznaní údajne získaných mučením.
- V Sudáne (19 popráv) dochádzalo k popravám opozičných aktivistov.
- Jemen (28 popráv) údajne popravil dvoch ľudí, ktorí v čase spáchania trestného činu nemali 18 rokov.