Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

TREST SMRTI ZA ZNÁSILNENIE: Indický súd odsúdil 4 páchateľov

Foto: Ilustračné foto

Právny zástupca dvoch odsúdených povedal, že začali konanie v súvislosti s podaním odvolania na najvyšší súd, čo môže popravu oddialiť.

Naí Dillí 7. januára (TASR) - Súd v indickom hlavnom meste Naí Dillí potvrdil v utorok rozsudok smrti pre štvoricu mužov odsúdených za hromadné znásilnenie, ktorého sa dopustili v roku 2012. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Sudca oznámil, že rozsudok smrti obesením vykonajú 22. januára 2020.

Právny zástupca dvoch odsúdených povedal, že začali konanie v súvislosti s podaním odvolania na najvyšší súd, čo môže popravu oddialiť.

Šestica mužov 16. decembra 2012 v Naí Dillí napadla a zbila 23-ročnú študentku a jej priateľa. Ženu znásilnili a obe obete nechali ležať na ulici. Študentka neskôr následkom zranení podľahla v nemocnici.

Štyroch páchateľov odsúdili na smrť už v septembri 2013. Obhajoba trvala na nevine obžalovaných a tvrdila, že ich priznania boli vynútené násilím. Popravu odsúdených mužov odvtedy viackrát odložili.

Ďalší z údajných páchateľov sa obesil vo väzenskej cele ešte predtým, ako sa súd začal zaoberať jeho prípadom. Šiesty páchateľ bol v čase útoku neplnoletý a bol odsúdený na tri roky v nápravnom zariadení.

Brutálny čin vyvolal pouličné protesty v celej Indii a vyústil v sľub vlády, že bude páchateľov sexuálnych trestných činov prísnejšie trestať.