Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Tri autobusy s evakuantmi z Mariupolu dorazili do Záporožia

Na archívnej snímke z 10. marca 2022 ženy a deti utekajúce pred vojenským konfliktom na Ukrajine čakajú na autobus do mesta Przemysl na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka na hraniciach s Poľskom. Foto: TASR/AP

Zelenskyj tiež povedal, že v komplexe oceliarní Azovstaľ, ktorý je poslednou baštou ovládanou ukrajinskými silami, sa ukrýva približne 1000 civilistov.

Záporožie 21. apríla (TASR) - Tri autobusy s ľuďmi evakuovanými z bojmi zničeného ukrajinského prístavného mesta Mariupol dorazili vo štvrtok do Záporožia, kam sa dostali cez územie, ktoré ovládajú ruské sily. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Mariupolský primátor Vadym Bojčenko vo štvrtok na brífingu spresnil, že na evakuáciu v meste naďalej čaká asi 200 ľudí, avšak autobusy, ktoré ich majú odviezť do bezpečia, neprichádzajú. Dodal, že v stredu sa z mesta evakuovalo najmenej 80 jeho obyvateľov.

Ako poznamenala britská spravodajská televízia Sky News, predpokladá sa, že v Mariupole je ešte stále uviaznutých okolo 120.000 ľudí. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z mesta sa nemajú ako dostať "desaťtisíce" civilistov.

Zelenskyj tiež povedal, že v komplexe oceliarní Azovstaľ, ktorý je poslednou baštou ovládanou ukrajinskými silami, sa ukrýva približne 1000 civilistov.

Bojčenko však vyhlásil, že nie je možné potvrdiť, koľko civilistov sa v tomto objekte nachádza. Podľa predpokladov ide o 300 - 1000 ľudí. Bojčenko uviedol, že je nepravdepodobné, že by boli z areálu evakuovaní vo štvrtok.

Evakuáciu civilistov a zranených vojakov z obkľúčeného Azovstaľu žiadala vo štvrtok aj ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Spresnila, že okrem približne 1000 civilistov je tam aj 500 ranených vojakov. "Všetkých dnes treba z Azovstaľu odviesť," napísala Vereščuková v príspevku na aplikácii Telegram.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok nariadil veleniu ruskej armády, aby zrušilo plány útoku na oceliareň v Mariupole. Namiesto toho chce, aby bol objekt obkľúčený a uzavretý tak, aby z neho nikto nemohol uniknúť.