Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Tri izraelské krajne pravicové strany idú do volieb ako jeden blok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako jeden blok sa zaregistrovali aj štyri strany izraelských Arabov a majú rovnaký názov ako pri septembrových voľbách - Spoločný zoznam.

Jeruzalem 16. januára (TASR) - Tri krajne pravicové strany v Izraeli vytvorili spoločnú kandidátnu listinu a do nadchádzajúcich volieb idú ako jeden blok. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP, ktorá pripomenula, že začiatkom tohto týždňa sa spojili aj dve hlavné ľavicové strany.

Dohodu o spoločnom volebnom postupe uzavreli v utorok strana Nová pravica, založená ministrom obrany Naftalim Benetom, so stranou Židovský domov (ha-Bajit ha-Jehudi) ministra dopravy Becalela Smotriča.

V stredu, tesne pred termínom na predloženie kandidátnych listín, sa k nim pripojila ortodoxná ultranacionalistická strana Izrael, náš domov (Jisrael bejtenu) ministra školstva Rafiho Pereca.

Táto trojica strán bude navonok vystupovať pod názvom Pravica (Jamina).

Mimo tejto aliancie zostala krajne pravicová strana Židovská sila (Ocma Jehudit), ktorú mnohí politológovia považujú za rasistickú. AFP napísala, že k pripojeniu Židovskej sily k pravicovému bloku nedošlo ani napriek tomu, že izraelský premiér a predseda strany Jednota (Likud) Benjamin Netanjahu údajne naliehal, aby bola začlenená do Benetovej aliancie.

Benet však cez sociálnu sieť Facebook odkázal, že nedá "na kandidátnu listinu niekoho, kto má v obývačke zavesený obraz muža, ktorý zavraždil 29 nevinných ľudí."

Ide o narážku na videozáznam nakrútený v dome vodcu strany Židovská sila Itamara Ben-Gvira, kde má vystavenú fotografiu židovského osadníka Barucha Goldsteina, ktorý v roku 1994 v meste Hebron zastrelil 29 moslimských veriacich. Ľudia preživší útok dobili Goldsteina na mieste na smrť.

Ben-Gvir tvrdil, že fotografia je jeho prejavom úcty ku Goldsteinovi ako lekárovi, ktorý zachraňoval židovské životy.

Izraelské médiá informovali, že Ben-Gvir ponúkol, že fotografiu odstráni, ak mu Benet dovolí vstúpiť do svojej aliancie.

Podľa agentúry AFP však z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila izraelská ústredná volebná komisia, vyplýva, že Židovská sila ide do volieb samostatne, pričom na kandidátnej listine má mená 17 osôb.

Vo voľbách vlani v septembri Židovská sila neprekročila hranicu 3,25 percenta hlasov, potrebnú na vstup politickej strany do parlamentu.

Ostatné tri spomenuté krajne pravicové strany išli do volieb so spoločnou kandidátnou listinou a získali sedem poslaneckých mandátov.

Svoje spojenectvo pred voľbami v pondelok oznámili aj tri ľavicové strany - Strana práce (Avoda), Most (Gešer) a Energia (Merec).

Ako jeden blok sa zaregistrovali aj štyri strany izraelských Arabov a majú rovnaký názov ako pri septembrových voľbách - Spoločný zoznam.

Podľa volebnej komisie sa o priazeň voličov budú v marci uchádzať kandidáti z 30 kandidátnych listín.

Izrael sa pripravuje na svoje tretie voľby v priebehu necelého roka, keď ani predseda vlády Benjamin Netanjahu, ani jeho centristický vyzývateľ Benny Ganc nedokázali vlani po dvoch voľbách vytvoriť väčšinovú vládu.

Každý, kto má v Izraeli za úlohu zostaviť vládu, musí získať podporu malých strán, ktoré môžu mať v koaličných rokovaniach zásadný vplyv. Podľa izraelského systému pomerného zastúpenia môžu strany pred voľbami vytvárať spoločné kandidátne listiny, aby takto zvýšili svoje šance, že budú vybrané ako partneri do koalície.