Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Tri ruské mimovládky žiadajú vyšetriť vraždu Sýrčana

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Žoldnieri tzv. Vagnerovej armády dostávajú na ruské pomery slušný žold, ale sú viazaní prísnou disciplínou.

Moskva 15. marca (TASR) - Tri mimovládne organizácie v Rusku v pondelok požiadali o začatie trestného konania proti údajným príslušníkom tzv. Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorí sa podľa nich mohli podieľať na brutálnej vražde sýrskeho občana Muhammada E. z roku 2017. Žiadosť adresovali Vyšetrovaciemu výboru Ruskej federácie (Sledkom). Píše o tom agentúra AFP.

"Tento súdny spor je vôbec prvým pokusom rodiny sýrskej obete o vyvodenie zodpovednosti voči ruským podozrivým zo závažných trestných činov spáchaných v Sýrii," uviedli vo svojom spoločnom vyhlásení Medzinárodná federácia pre ľudské práva (FIDH), ruská skupina Memorial a sýrske Centrum pre médiá a slobodu slova (CMFE).

Videozáznam, ktorý ukazuje po rusky hovoriacich mužov, ako si robia posmech nad telom zavraždeného, zverejnil vlani v novembri spravodajský portál Novaja gazeta.

Uviedol vtedy aj meno jedného z účastníkov - Stanislava, bývalého policajta zo Stavropolského kraja.

Kremeľ označil nahrávku za šokujúcu a zdôraznil, že nemá nič spoločné s oficiálnou vojenskou operáciou Ruskej federácie v Sýrii.

Ruský spravodajský server Fontanka napísal, že ďalším účastníkom vraždy by mohol byť 39-ročný veterán z vojenských operácií v Čečensku menom Ruslan.

Novaja gazeta už v novembri oficiálne požiadala šéfa Sledkomu Alexandra Bastrykina, aby dal incident preveriť - Vyšetrovací výbor RF však nereagoval.

Vagnerovu "armádu" založil v roku 2014 Dmitrij Utkin, ktorý predtým pôsobil v jednotkách osobitného určenia ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Vagnerovci odvtedy bojovali v Donbase i na Kryme, ako aj v Afrike, ale ich doteraz najväčšia operácia sa odohrala v Sýrii. Najnovšie sa hovorí aj o ich nasadení v Líbyi.

V súvislosti s Vagnerovou skupinou sa spomína "Putinov kuchár", oligarcha Jevgenij Prigožin, ktorý má blízke vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

S Prigožinom sa spája aj propagandistické impérium zahŕňajúce "továrne na trolov".

Žoldnieri tzv. Vagnerovej armády dostávajú na ruské pomery slušný žold, ale sú viazaní prísnou disciplínou. Musia odovzdať doklady a mobil, majú zakázaný internet a ani ich najbližší nesmú vedieť, kde sa nachádzajú.