Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tri ženy vymámili od islamistov vyše 3300 dolárov na cestu za ženíchmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Anjum Naveed

Ženy medzičasom v Čečensku obvinili zo sprenevery, za ktorú im hrozí vysoká pokuta a prípadne aj šesť rokov väzenia.

Moskva 4. augusta (TASR) - Čečenské úrady zadržali v metropole Groznyj tri mladé ženy, ktoré pod zámienkou, že sa chcú vydať za džihádistov, vymámili od extrémistického Islamského štátu (IS) viac ako 3300 dolárov.

Čečenská polícia mladým ženám vytýka, že nadviazali kontakt s bojovníkmi IS v Sýrii, poslali im fotografie a dali jasne najavo, že by sa za nich vydali, ale potrebujú peniaze na cestu, aby sa k svojim budúcim manželom dostali.

Ako informovali ruské médiá, mladé ženy neposlali do Sýrie svoje fotografie. Džihádisti však ich príbehu uverili a peniaze im poslali elektronicky na účty, ktoré si ženy pre tento účel v bankách založili. Po poukázaní peňazí účty zrušili a žiadna z nádejných neviest sa na cestu na Blízky východ nevydala.

Tri ženy medzičasom v Čečensku obvinili zo sprenevery, za ktorú im hrozí vysoká pokuta a prípadne aj šesť rokov väzenia.

Vyšetrovateľ z finančnej polície Valerij Zolotariov uviedol, že počas svojej praxe sa s podobným prípadom v Čečensku ešte nestretol. Zdôraznil, že úrady občanom odporúčajú nenadväzovať kontakt s džihádistami a "už vôbec od nich nežiadať peniaze".

Čečensko, kde žije veľmi početná moslimská komunita, sa ocitlo v centre pozornosti IS ako potenciálny zdroj nových síl, preto sa tam snaží naverbovať nových vojakov. Jedna z mladých žien sa vyšetrovateľom priznala, že istý čas veľmi vážne zvažovala ponuku IS odísť do Sýrie.