Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Tribunál v Kambodži obnovil pojednávania o genocíde

Na snímke bývalý vodca kambodžského hnutia Červených Kmérov Khieu Samphan počas procesu, v ktorom je obvinený z genocídy, na pôde medzinárodného tribunálu pod záštitou OSN Phnom Pénhe 30. júla 2014. Fanatické úsilie vodcu Červených Kmérov Pol Pota vybudovať utopistickú rovnostársku spoločnosť viedlo v Kambodži v rokoch 1975-79 k úmrtiu 1,7 milióna ľudí na hladomor, choroby, vysilenie v dôsledku ťažkej práce a popráv. Foto: TASR/AP

Obaja obvinení, žijúci predstavitelia bývalého režimu, boli odsúdení na doživotné väzenie za zločiny proti ľudskosti.

Phnom Pénh 8. januára (TASR) - Kambodžský tribunál podporovaný OSN, ktorý sa zaoberá genocídou spáchanou Červenými Kmérmi, dnes obnovil vypočúvania najvyššie postavených žijúcich predstaviteľov bývalého režimu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pojednávania sa odkladali od novembra, keďže obhajcovia sa vyhrážali ich bojkotovaním. Tvrdili totiž, že stále pracujú na odvolaní proti skoršiemu verdiktu proti obžalovaným.

Bývalý prezident v režime Červených Kmérov z druhej polovice 70. rokov minulého storočia Khieu Samphan a Nuon Čea, ktorý bol pravou rukou zosnulého vodcu kambodžskej komunistickej strany Pol Pota, sa dnes obaja objavili na súde v kambodžskom hlavnom meste Phnom Pénh.

Pojednávanie sa skončilo na poludnie, pretože Khieu Samphan dostával závraty a trpel vysokým krvným tlakom.

Obaja chorľaví osemdesiatnici boli v auguste odsúdení na doživotné väzenie za zločiny proti ľudskosti.

Bývalý vodca komunistického režimu Červených Kmérov v Kambodži Nuon Čea sedí v súdnej sieni vojenského trestného tribunálu OSN v Phnom Penhi 7. augusta 2014.
Foto: TASR/AP

Extrémistická politika za režimu Červených Kmérov pripravila o život približne 1,7 milióna ľudí - zomreli od hladu, na choroby alebo boli popravení.

Vodca Červených Kmérov (komunistickej strany Kambodže) Pol Pot sa zaraďuje k najkrutejším diktátorom 20. storočia popri Adolfovi Hitlerovi a Josifovi V. Stalinovi.