Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tripartita v Poľsku dostane novú podobu v Rade pre sociálny dialóg

Prezident Bronislaw Komorowski, archívne foto Foto: TASR/AP

Príslušný zákon, ktorý podpísal dnes vo Varšave poľský prezident Bronislaw Komorowski, nadobudne účinnosť o dva týždne.

Varšava 3. augusta (TASR) - Tripartitu, ktorá v Poľsku od roku júna 2013 nefungovala, nahradí v budúcnosti nové grémium - Rada pre sociálny dialóg (RDS), v ktorom by väčšiu úlohu mali dostať odbory. Príslušný zákon, ktorý podpísal dnes vo Varšave poľský prezident Bronislaw Komorowski, nadobudne účinnosť o dva týždne.

Členov RDS vymenuje podľa nového zákona hlava štátu na návrhy najväčšej odborovej centrály krajiny, zamestnávateľov a premiéra. Vzhľadom na fakt, že sa v nasledujúcich dňoch ujme úradu novozvolený poľský prezident Andrzej Duda, vymenovanie členov RDS pripadne už jemu.

Najväčší rozdiel medzi doterajšou Trojstrannou komisiou (KT) a RDS bude v obsadení postu predsedu v novom grémiu, na ktorom sa zástupcovia odborov, zamestnávateľov a vlády budú s ročnou periodicitou striedať na rotačnom princípe. Doteraz tripartite predsedal vždy zástupca vlády.

Popri bežných konzultačných právomociach v oblasti pracovnej sféry bude mať nové grémium aj oprávnenie predkladať návrhy zákonov.

Účasť na zasadaniach pôvodnej tripartity prerušili zástupcovia troch najväčších odborových centrál v júni 2013 so zdôvodnením, že dialóg v KT je formálny. Vedúci predstavitelia niektorých z nich vidia v zriadení nového grémia nádej na zmenu k lepšiemu. Podľa zástupcu ľavicových odborov OPZZ je však zriadenie RDS len formálnou zmenou, aj keď pripustil, že schválený zákon obsahuje dôležité spresnenia.