Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Troch unesených Maďarov v Sýrii oslobodili vyjednávaním, nie zbraňami

Bývalých policajtov vo veku okolo 40 rokov uniesli 13. augusta z predmestia Damasku.

Budapešť 27. augusta (TASR) – Troch maďarských občanov, ktorých uniesli v Sýrii v polovici augusta, oslobodili precíznou, približne dva týždne trvajúcou akciou, pri ktorej neboli použité zbrane a neboli za unesených vyplatené ani žiadne peniaze. Vyhlásil to dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase riaditeľ maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK) János Hajdu s tým, že trojica sa vráti do vlasti dnes, najneskôr v utorok.

Hajdu ďalej v súvislosti s víkendovým oslobodením maďarských občanov, ktorí zrejme v Sýrii pracovali na výcviku psov, zdôraznil, že všetci traja sú vzhľadom na dané okolnosti v dobrej fyzickej kondícii. Psychicky ich však zadržiavanie poznačilo, sú už ale v úplnom bezpečí, dodal.

Vyslobodení Maďari - bývalí policajti vo veku okolo 40 rokov, ktorých uniesli 13. augusta z predmestia Damasku - boli v nedeľu už v rukách príslušníkov TEK, ktorí začali prípravy ich prevozu do vlasti.

Koncom apríla v Sýrii odvliekli neznámi ozbrojenci z priestorov istej firmy na severovýchode blízkovýchodnej krajiny dvoch Maďarov - informatika a inžiniera. Maďarské vládne miesta vtedy získali informácie, že rukojemníci sú nažive. Začiatkom mája vycestovali do Sýrie pracovníci TEK, aby v spolupráci so sýrskymi bezpečnostnými orgánmi vypátrali a oslobodili oboch Maďarov. O ich osude nie sú k dispozícii nové informácie.