Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Trojčlenná komisia kardinálov informovala o vyšetrovaní pápeža

Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP Photo/Luca Bruno

Úlohou členov komisie je objasniť pozadie úniku písomností, ako aj vypátrať osoby, ktoré boli doň zapletené alebo pomáhali jedinému podozrivému - pápežovmu komorníkovi Paolovi Gabrielemu.

Vatikán 18. júna (TASR) - Vyšetrovanie úniku dôverných vatikánskych materiálov pokračuje. Pápež Benedikt XVI. počas uplynulého víkendu prijal na audiencii troch kardinálov, členov vyšetrovacej komisie - Slováka Jozefa Tomka, Juliana Herranza zo Španielska a Taliana Salvatora De Giorgiho. O obsahu ich rozhovoru, predmetom ktorého boli zrejme informácie o doterajšom priebehu vyšetrovania, Vatikán žiadne podrobnosti neoznámil.

Úlohou členov komisie je objasniť pozadie úniku písomností, ako aj vypátrať osoby, ktoré boli doň zapletené alebo pomáhali jedinému podozrivému - pápežovmu komorníkovi Paolovi Gabrielemu. Zároveň by sa mali pokúsiť objasniť aj motívy ich konania.

Kauza necháva zatiaľ množstvo otázok bez odpovedí, v neposlednom rade otázku, proti komu bol vlastne únik namierený. V tejto súvislosti sa spomína meno vatikánskeho štátneho tajomníka (premiéra) Tarcisia Bertoneho, osobného pápežovho tajomníka Georga Gänsweina, ale aj samotného pápeža Benedikta XVI.

Na snímke z 23.mája 2012 komorník pápeža Benedikta XVI. Paolo Gabriele, ktorého zadržali v uplynulých dňoch a vyšetrujú v súvislosti s únikom tajných dokumentov Svätej stolice.
Foto: TASR/AP
Podľa Bertoneho ide o snahu vyvolať rozkol medzi pápežom a jeho spolupracovníkmi. "Mám pocit, že osobitne tvrdo chcú zasiahnuť tých, ktorí sa venujú s veľkou vášňou a angažovanosťou blahu cirkvi a spoločenstva. To je nefér," uviedol štátny tajomník v rozhovore pre katolícky týždenník Famiglia Cristiana.

Podľa jeho slov sa médiá pokúšajú o napodobovanie amerického spisovateľa Dana Browna, vymýšľajú si príbehy a predkladajú legendy. Ale vo Vatikáne panuje súdržnosť, pravý opak toho, čo prezentujú médiá, zdôraznil Bertone, ktorý osobne nezachytil žiadny signál, že by do aféry boli namočení kardináli alebo že by išlo o boj osobností o moc v cirkvi.

Bertone poprel, že by šéfa vatikánskej banky Ettoreho Gottiho Tedeschiho uvoľnili z funkcie kvôli jeho snahe o výraznejšiu transparentnosť finančných inštitúcií Svätej stolice. Podľa neho išlo o dôsledok zhoršenia jeho vzťahov s členmi dozornej rady.

Komorníka, ktorý zostáva vo vyšetrovacej väzbe, čaká v blízkej budúcnosti po niekoľkodňovej prestávke ďalší výsluch. Počas neho sa údajne nebude hovoriť iba o trestnoprávnych aspektoch kauzy, ale aj o jej disciplinárnych a vnútrocirkevných dopadoch.

V príslušnej legislatívnej úprave rímskej kúrie z roku 1999 sa totiž uvádza, že porušenie pápežského tajomstva je dôvodom na prepustenie. Spisy a správy by sa nemali prenechávať nepovolaným osobám a tieto princípy v rešpektovaní úradného tajomstva platia osobitne pre okolie hlavy katolíckej cirkvi. Ich porušenie zamestnancami kúrie sa vníma ako vážny hriech.