Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trojica ruských opozičných aktivistov hladuje proti vylúčeniu z volieb

Ruský opozičný aktivita Alexej Navaľnyj, archívne foto Foto: TASR/AP

Aktivisti vyhlasujú, že nebudú jesť ani piť nič okrem vody, kým komisia ich prípad znova nepreskúma.

Moskva 29. júla (TASR) - Traja opoziční aktivisti z ruského Novosibirska začali včera hladovku proti rozhodnutiu tamojších orgánov vylúčiť ich z nadchádzajúcich regionálnych volieb, ktoré opozícia považuje za skúšku pred voľbami do parlamentu v septembri 2016.

Agentúra AP uviedla, že šéf opozičnej kampane v treťom najväčšom ruskom meste Leonid Volkov spoločne s kandidátmi Jegorom Savinom a Sergejom Bojkom ohlásili protest po tom, ako im neuznali predložené podpisy občanov a nemohli tak splniť podmienku registrácie.

Volebná komisia našla nezrovnalosti pri približne 1300 spomedzi vyše 11.600 podpisov, Volkov však tvrdí, že dôvodom je používanie zastaranej identifikačnej databázy. Aktivisti vyhlasujú, že nebudú jesť ani piť nič okrem vody, kým komisia ich prípad znova nepreskúma.

Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj, ktorý v Novosibirsku nedávno agitoval, pondelňajšie rozhodnutie označil za zlovestné znamenie pred budúcoročnými voľbami do Štátnej dumy. "Títo traja odvážni a čestní muži začali hladovku, aby chránili volebné práva všetkých Rusov," citovala AP z príspevku na jeho blogu.

Pobočka Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie v Novosibirsku medzitým vyhlásila, že preveruje podozrenie z podvodu v miestnej opozičnej centrále. Vyšetrovatelia uviedli, že prijali podnet od jednotlivca, ktorý pre koalíciu PARNAS údajne zbieral podpisy, nedostal však za to zaplatené.