Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trojročného Ajlana aj s rodinou pochovajú v rodnom Kobané

Bezvládne telo malého Ajlana vyplavilo v stredu na pláž pri letovisku Bodrum, ktoré leží na pobreží Egejského mora na juhozápade Turecka. Foto: TASR/AP

Prípad Kurdího rodiny sa dostal do pozornosti svetovej verejnosti po tom, ako mnohé denníky a spravodajské portály zverejnili fotografie bezvládneho tela trojročného Ajlana.

Küčük Kendirli 4. septembra (TASR) - Trojročného kurdského chlapčeka Ajlana Kurdího, ktorého utopenie vyhrotilo hnev verejnosti nad ťažkým osudom utečencov a migrantov snažiacich sa dostať do Európy, dnes pochovali v sýrskom pohraničnom meste Kobané spolu s jeho starším bračekom a matkou.

Na pohrebe sa zúčastnili otec rodiny Abdalláh Kurdí, obyvatelia a predstavitelia mesta. Do hrobu uložili Ajlana, jeho päťročného brata Galipa a 35-ročnú matku detí Rehan. Utopili sa, keď sa ich čln prevrátil vo vysokých vlnách pri tureckom pobreží. Rodina sa pokúšala dostať cez Egejské more na grécky ostrov Kos.

Z rodiny prežil nešťastie ako jediný práve Ajlanov otec Abdalláh. Kurdskej televízii Rudaw povedal, že dúfa, že ich príbeh prinúti ľudí viac pomáhať utečencom.

Prípad Kurdího rodiny sa dostal do pozornosti svetovej verejnosti po tom, ako mnohé denníky a spravodajské portály zverejnili fotografie bezvládneho tela jeho trojročného syna Ajlana, ktoré v stredu 2. septembra vyplavilo more na turecké pobrežie.

Abdalláh Kurdí počas pohrebného obradu stál a plakal. Potom si kľakol a kým rakvy spustili do hrobov, ešte ich pobozkal. Tlačovej agentúre DPA to povedal svedok pohrebu.

Smútočný sprievod prišiel do mesta Kobané, zničeného vlaňajšími štvormesačnými útokmi extrémistickej organizácie Islamský štát, z tureckého pohraničného stanovišťa Müršitpinar. Sprevádzala ho polícia a tureckí zákonodarcovia. Pri príchode do Kobané privítali sprievod plačúce ženy.

Turecké úrady zatkli vo štvrtok štyroch ľudí, ktorí sú podľa predstaviteľov zodpovední za smrť 12 utečencov, ktorí sa pokúšali dostať do Európy na člne, ale zahynuli na mori - obeťami sa vtedy stali aj obaja malí kurdskí bratia a ich matka.

Krátka morská trasa do Grécka si už tento rok vyžiadala vyše 100 ľudských životov, pričom viac ako 2500 ľudí zahynulo na dlhšej a nebezpečnejšej trase z líbyjského pobrežia do Talianska a na Maltu, vyplýva z údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).