Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tropická búrka Gaston naberá na sile; zmení sa na hurikán

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tohtoročná sezóna atlantických hurikánov bude podľa predpovedí meteorológov najsilnejšou od roku 2012, keď sa vyskytol ničivý hurikán Sandy, ktorý si v karibskej oblasti a v USA vyžiadal 200 mŕtvych.


Miami 23. augusta (TASR) - Tropická búrka Gaston, ktorá sa nedávno sformovala v odľahlej oblasti Atlantického oceánu, postupne naberá na sile. Informovalo o tom dnes americké Národné centrum pre hurikány so sídlom v Miami.

Gaston sprevádzal dnes ráno ustálený vietor s maximálnou rýchlosťou 65 kilometrov za hodinu, napísala agentúra AP. Útvar však postupne naberá na sile a meteorológovia očakávajú, že v stredu zosilnie na hurikán.

Tropická búrka Gaston sa aktuálne nachádza zhruba 1105 kilometrov západne od najjužnejšieho ostrova afrického ostrovného štátu Kapverdy a pohybuje sa severozápadným smerom s rýchlosťou 21 kilometrov za hodinu.

Tohtoročná sezóna atlantických hurikánov bude podľa predpovedí meteorológov najsilnejšou od roku 2012, keď sa vyskytol ničivý hurikán Sandy, ktorý si v karibskej oblasti a v USA vyžiadal 200 mŕtvych. Sezóna 2016 zrejme prinesie 12-17 tropických búrok, ktoré by mohli viesť k vzniku maximálne ôsmich hurikánov.

Do atlantického regiónu spadá severný Atlantik, Karibské more a Mexický záliv.